Povežite se s nama

Vijesti

Riječanki odlukom suda banka mora platiti oko 19 tisuća kuna zbog preplaćenih kamata

Objavljeno

naUdruga Franak prenosi još jednu pozitivnu vijest za sve korisnike kredita u švicarskim francima koji su otplatili svoj auto kredit s Općinskog suda u Rijeci, a za koju vjerujemo da će zanimati sve građane koji su imali kredite u švicarskim francima (CHF), navodi se u početku priopćenja.

Kolektivnom presudom je presuđeno kako su Raiffeisen banka, Sberbank (Volksbank), Splitska/OTP, Privredna banka Zagreb, Addiko (Hypo), Erste i Zagrebačka banka jednostranom odlukom mijenjale početno ugovorene kamatne stope što je nazakonito i ništetno, te su pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda iz 2014.godine svi dužnici koji su sklopili ugovore s promjenjivom kamatnom stopom u razdoblju između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. stekli pravo na povrat preplaćenih sredstava podizanjem privatnih tužbi.

Upravo je takvu jednu tužbu podnijela korisnica kredita iz Rijeke za svoj otplaćeni auto kredit pa je Općinski sud u Rijeci donio presudu kojom joj banka mora vratiti 9.700,00 kn preplaćenih kamata zajedno s pripadajućim zateznim kamatama u iznosu od 9.000,00 kn. Auto kredit je podignut 2007.g. u Privrednoj banci Zagreb s rokom otplate kredita do 2014.g. u iznosu od 23.581,60 CHF. Početna kamatna stopa u kreditu je bila 5,10% koja je u jednom trenutku porasla na 7,45%. Ono što je zanimljivo je da banka mora platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 6.300,00 kn, a tužiteljica još može i podnijeti i dodatnu tužbu u pogledu valute švicarskog franka pa se nameće pitanje isplati li se bankama više nagodba ili podignute tužbe koje uvijek idu u korist dužnika.

Zastara na preplaćene kamate, koja proizlazi iz kolektivne tužbe Udruge Franak i Udruge Potrošač te presude Visokog trgovačkog suda RH, nastupa 14.06.2019., za sedam banaka, dok za Sberbank zastara nastupa 2023. pa za sve koji žele tužiti banku i podignuti tužbu prije zastare, krajnje je vrijeme da se jave Udruzi Franak i raspitaju o svojim pravima i mogućnosti tužbe, poručuje se u priopćenju Udruge Franak.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Marketing
Marketing

Facebook

Instagram