Povežite se s nama

Vijesti

Na čelo Hrvatskog gastroenterološkog društva dolazi riječka doktorica Ivana Mikolašević

Objavljeno

na
Na izbornoj skupštini Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) održanoj 29. listopada 2021. za novu dopredsjednicu izabrana je tajnim glasanjem doc. dr. Ivana Mikolašević sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ova je vijest značajna jer će nova dopredsjednica preuzeti dužnost predsjednice HGD-a 2025. i time postati najmlađa predsjednica društva. Hrvatsko gastroenterološko društvo do danas je imalo 12 predsjednika, među kojima su bila i tri bivša ministra zdravstva RH (prof. dr. Rajko Ostojić, prof. dr. Milan Kujundžić, prof. dr. Neven Ljubičić), a Ivana Mikolašević bit će prva žena na čelu društva.

U svom programu doc. Mikolašević posebno je apostrofirala mlade gastroenterologe i njihovu edukaciju, vodeći se razmišljanjem da naš zdravstveni sustav možemo učiniti boljim ulaganjem u edukaciju mladih kolega. Također, naglasak je stavila na zajedništvo klinika i općih bolnica vodeći se načelom zajedništva i mišlju da nitko od nas ne može sam, a zajedno možemo puno napraviti u hrvatskim i europskim okvirima.

Prema najavama, kad dođe na čelo Hrvatskog gastroenterološkog društva, doc. Mikolašević nastojat će provesti program kroz tri ključne riječi koje su joj bile vodilja u dosadašnjem radu: učenje, povezivanje i rast.

Hrvatsko gastroenterološko društvo osnovano je 17. listopada 1992., međutim, hrvatska se gastroenterologija organizirano razvija godinama, a početkom se može smatrati osnivanje gastroenterološkog odjela unutar Klinike za unutrašnje bolesti Rebro godine 1952. pod vodstvom profesora Laszla Kallaia. Danas sve državne i županijske bolnice u Hrvatskoj imaju organizirane gastroenterološke odjele i endoskopsku službu.

Doc. dr. Ivana Mikolašević za svoj je stručni i znanstveni rad više puta nagrađivana, između ostalog nagradama L´oreal and UNESCO for woman in science pod pokroviteljstvom HAZU-a i nagradom „B. Nakić“ Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Do sada je publicirala 75 radova indeksiranih u bazi Current Contest/SCIE, 42 rada indeksirana u ostalim relevantnim bazama podataka (Scopus, Medline, EMBASE itd.) te 29 radova u ostalim časopisima. Sudjelovala je na međunarodnim skupovima sa 74 kongresna sažetka te je aktivno sudjelovala s 87 sažetaka na domaćim skupovima. Imala je više pozvanih predavanja. Višegodišnji je aktivni član Hrvatskog gastroenterološkog društva. Do sada je organizirala više stručnih i znanstvenih konferencija, simpozija i tečajeva, kao i javnozdravstvenih akcija s ciljem edukacije šire populacije. Bila je predsjednica sekcije za znanstveno-istraživački rad pri HGD-u, dosadašnja  predsjednica mladih HGD-a, te je do 2020. aktivno radila u sekcijama i bordovima krovne Europske gastroenterološke organizacije (i. e. United European Gastroenterology).  Osnovala je prve ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre u Hrvatskoj (u okviru KBC-a Rijeka i KB-a Merkur).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže