Povežite se s namaInicijativa Liste za Rijeku za povratkom riječke povijesne trobojnice danas je i službeno predana u proceduru što znači da će se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja je na rasporedu najvjerojatnije 14. srpnja.

Osim osam inicijalnih potpisnika iz redova Liste za Rijeku, Akcije mladih, Laburista, HNS-a, PGS-a, nezavisnog Hrvoja Burića, prijedlog su u međuvremenu potpisima podržali i klub SDP-ARS, klub HSU-a te predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac (IDS). Na taj način je osigurana dvotrećinska podrška vijećnika Gradskog vijeća i vrlo je izvjesno da će prijedlog biti izglasan te poslan u daljnju proceduru. Iz Liste za Rijeku najavljuju da će razgovarati i s vijećnicima HDZ-a kako bi pokušali osigurati jednoglasnu odluku vijećnika po ovom pitanju.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prijedlog mora odobriti Ministarstvo uprave temeljem mišljenja nadležnog povjerenstva koje je 1998. godine dalo negativno mišljenje sličnoj odluci Gradskog vijeća. U međuvremenu su pribavljenja mišljenja ministarstva prema kojima gradovi mogu imati trobojne zastave ukoliko za to postoji povijesna opravdanost. Također, u posljednjih dvadeset godina promijenile su se i okolnosti koje su Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave motivirale na ocjenu kako sličnu zastavu koristi ‘iredentistička slobodna riječka općina u egzilu’. Spomenuta udruga se 90-ih godina ogradila od poziva na promjene granica, priznala grad Rijeku u zastavu Republike Hrvatske te se okrenula kulturnoj suradnji s našim gradom.

Predlagači obnovljene inicijative za povratkom povijesne trobojnice u obrazloženju ističu i kako je Grad Rijeka međunarodno priznata jedinica lokalne samouprave s neupitnim pravnim legitimitetom pa eventualna činjenica kako neka udruga građana sporno ili nelegalno koristi gradske simbole ne može ustvari biti preprekom da Grad usvoji i koristi svoje povijesne simbole.