Povežite se s namaOvogodišnje 13. po redu Riječke ljetne noći održat će od 1. do 22. srpnja 2016., i to objedinjene pod motom „Plus“. Usprkos financijskim problemima, pripremljen je ekskluzivni program – gostovanja svjetski poznatih imena poput sopranistice Sumi Jo, Lucia Galla i legendarne skupine La MaMa iz New Yorka, te gostovanje velike putujuće izložbe o dinosaurima „Divovi Patagonije“.

Marin Blažević, v.d. intendant HNK Ivana pl. Zajca, predstavljajući program Riječkih ljetnih noći, objasnio je kako je ovogodišnji moto „Plus“ prije svega odabran zbog financijske pljuske koju je festival dobio iz Ministarstva kulture u raspodjeli sredstava.

„Unatoč  toj pljuski i nedostatku sredstava zbog čega je održavanje festivala skoro dovedeno u pitanje, ove godine smo uz kulturne ustanove u Rijeci, ostvarili suradnju i s ključnim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji.  Time smo kreirali program koji neće biti samo izvedbeno-umjetnički, već interdisciplinaran“, rekao je Blažević.

Naime, osim riječkog kazališta, u organizaciji programa sudjeluju Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija.

Blažević je dodao još jedan „plus“, a to je da će unatoč svemu festival ove godine ipak imati ekskluzivni program, istaknuvši nekoliko svjetskih gostovanja. Kultna njujorška skupina „La MaMa“ 14. srpnja izvest će predstavu „Pylade“ u režiji Ivice Buljana, u kojoj glumi Marko Mandić jedan od najboljih glumaca trenutno u regiji, dok će Orkestar Opere nastupiti na opatijskoj Ljetnoj pozornici 20. srpnja uz vodeću svjetsku koloraturnu sopranisticu Sumi Jo i poznatog baritona Lucia Galla na koncertu „The best of opera”. Gallo će nastupiti i 22. srpnja  na koncertu “Tribute to Frank Sinatra”.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazi o je zadovoljstvo što se Riječke ljetne noći i dalje održavaju unatoč svim problemima. „Našli smo vrlo dobar model kojem smo dodali i jednu novu kvalitetu zajedništva, što se također podudara sa zasnivanjem Urbane aglomeracije Rijeka, ali i aktivnijim angažmanom s partnerima na realizaciji programa Europske prijestolnice kulture“, rekao je Obersnel.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, istaknuo je kako će i ove godine, ne samo zbog manjka financijskih sredstava, Riječke ljetne noći ponuditi i neke nove sadržaje zahvaljujući uspješnom povezivanju više kulturnih ustanova nego što je to bilo lani. „Nadam se da ćemo ovim bogatim programom pokazati i da je odluka koju smo donijeli prije dvije godine, da Riječke ljetne noći prestanu biti samo glazbeno-kazališni festival, bila dobra“, rekao je Šarar.

Svečano otvorenje festivala pod nazivom „Vaše kazalište s vama“ održat će se 1. srpnja u 21.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u kojem će sudjelovati svi ansambli riječkog kazališta.

Art-kino prikazivat će „Amarcord“ Federica Fellinija, a 5. srpnja u sklopu Ljetnog art-kina na Trgu Matije Vlačića „Kino za uši“ s Animafesta, pa će se svake večeri u 21 sat prikazivati glazbeno-video spotovi, za što će ulaz biti slobodan.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka za 1. srpnja najavilo je prezentaciju dramsko-lutkarske radionice pod nazivom „Čudesna ljetna noć“ koja tematizira Ivanje, a 2. i 3. srpnja na Trgu Matije Vlačića izvest će realističnu bajku „Snjeguljica d.d.“. U botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka 5.i 6. srpnja izvest će autorski projekt Davida Petrovića „Beba bebač“. Predstavom „Mala sirena“ u dvorištu Dječje kuće, u ex-Benčiću, u 21 sat, 7., 8. i 9. srpnja započet će i novi ciklus pripovjedačkog kazališta.

Muzej Grada Rijeke pripremio je program u suradnji s 13 kulturnih ustanova s cijelog područja PGŽ-a uglavnom vezan uz kontekst Europske prijestolnice kulture. U Željezničkom skladištu na Žabici organizirat će se stručno vodstvo po izložbi „Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda“, a 14. srpnja održati predavanje Giuseppea di Marca iz Konzervatorskog odjela Venecije, Belluna, Padove i Trevisa pod nazivom
„Industrijska arheologija, muzej i krajolik – iskustvo regije Veneto“.

Prirodoslovni muzej Rijeka 9. srpnja pripremio je tematski šetnju Parkom Nikole Hosta „Divlja noć u Rijeci„ koja je zamišljena tako da će posjetitelji osluškivati njegove noćne stanovnike i neočekivane posjetitelje iz divljine. U ex Exportdrvu na Delti 15. srpnja otvara se i velika putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke „Divovi Patagonije“ .

U vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja 1. srpnja počinje virtualna izložba povodom 120 godina Guvernerove palače, s fotografijama i razglednicama koje palaču prikazuju u raznim povijesnim razdobljima, a 7. srpnja prikazat će se najvrjedniji predmeti iz fundusa Muzeja.

Koncert Matije Dedića i Zorana Predina „Tragovi u sjeti“ održat će se 9. srpnja, također u vrtu Pomorskog i pomorskog muzeja. Na istom mjestu, 14. srpnja, održat će se projekcija filma „Liburnija uplovljava“ s Liburnija film festivala. U samom Muzeju gostovat će i dvije izložbe iz Mađarske i Italije, „Kada rijeka postaje more“ i „Gusari našeg mora“.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Riječkim ljetnim noćima sudjeluje već drugu godinu zaredom pa će ove godine Vijeća mladih Benčić i Saša Randić u kompleksu Benčić krenuti s radionicama s ciljem osmišljavanja vanjskog i unutarnjeg izgleda Dječje kuće. U Malom salonu 12. srpnja otvara se izložba Contesting/Contexting sport tijekom koje će biti predstavljeni radovi 14 umjetnika na temu sporta s pozicije LGBT zajednice. Sredinom srpnja počinje program „Spajalica 2016.“ u kojem će sudjelovati muralisti koji će oslikavati riječka pročelja te performerica Selma Selmani koja će tematizirati poziciju romske nacije u društvu.

U programu Riječkih ljetnih noći prvi put će sudjelovati i Hrvatski muzej turizma, i to otvorenjem izložbe fotografija Srgjana Kerima „Moj mobilni svijet“, 20. srpnja u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer”.

Velika završnica festivala održat će se na Ljetnoj pozornici u Opatiji, 22. srpnja, u 21.30 sati, koncertom Lucia Galla u pratnji Claudio Chiara jazz kvinteta „Tribute to Frank Sinatra“.

Grad Rijeka