Povežite se s nama

Vijesti

Riječki JGL ostvario najbolje polugodišnje rezultate u svojoj povijesti

Objavljeno

na


S prihodima od 406 milijuna kuna i rastom od 15 posto, JGL je ostvario najbolje polugodišnje rezultate u svojoj povijesti. U dijelu farmaceutskog poslovanja, koji ne uključuje ljekarnički dio poslovanja te segment kozmetike i dijetetike, realizirano je 305 milijuna kuna, odnosno rast od 13 posto.

Operativna dobit JGL Grupe od 46 milijuna kuna više je nego udvostručena u odnosu na kraj lipnja 2018., dok je dobit prije oporezivanja od 26 milijuna kuna, za 45 milijuna kuna veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Iznimno smo zadovoljni rastom, ne samo dvoznamenkastom stopom, nego i činjenicom da je ostvaren na velikom broju tržišta i sa širokim portfeljem proizvoda, zahvaljujući sjajnom angažmanu svih naših zaposlenika”, naglasio je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Najveći rast, od 75 posto, u odnosu na isto razdoblje 2018., kompanija bilježi u Ukrajini, a pozitivan trend slijede BiH (28 posto), Bjelorusija (25 posto) i Srbija (16 posto). JGL je nastavio rast i na svojim najvećim tržištima, Rusiji (14 posto) i Hrvatskoj gdje raste dvostruko brže od tržišta bezreceptnih lijekova.

Što se ključnih pokretača rasta tiče, to je i dalje linija prirodnih preparata na osnovi morske vode Aqua Maris koja je rastom tržišnih udjela i lansiranjem novih oblika u Rusiji postigla povećanje od 22 posto. Sjajni rezultati ostvareni su i s portfeljem umjetnih suza u sklopu brenda Vizol S (50 posto), s Meralys sprejevima koji učinkovito odčepljuju nos i štite nosnu sluznicu (20 posto), a najveći, streloviti rast ostvario je proizvod za smanjenje simptoma žgaravice Reflustat (140 posto).

Od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. u JGL-u je ukupno lansirano 27 novih proizvoda i to prvenstveno u strateškim terapijskim područjima – respiratornom, oftalmološkom i dermatološkom, a ukupno je bilo aktivno 19 razvojnih projekata. Najznačajnije novougovorene suradnje riječkog farmaceuta također su finalizirane u prvom polugodištu 2019.

“Tijekom svibnja smo sklopili vrlo važno strateško partnerstvo s jednim od najvećih europskih proizvođača lijekova Polpharmom u dijelu međusobne razmjene lijekova na recept i onih iz bezreceptnog dijela poslovanja, prijenosa proizvodnje oftalmoloških proizvoda bez konzervansa u Hrvatsku, te potencijalne suradnje na ruskom tržištu. Suradnjom s ovom kompanijom, naši će proizvodi biti dostupni na poljskom i drugim europskim tržištima, dok će se dio portfelja Polpharme proizvoditi u pogonima JGL-a u Rijeci te se prodavati na hrvatskom i ostalim europskim tržištima”, govori Vučić.

Također, u prvoj polovici 2019. tvrtka je postala ovlašteni distributer oralnih oblika lijekova farmaceutske kompanije Medochemie za hrvatsko tržište. Suradnja s renomiranim proizvođačem generičkih lijekova značajno doprinosi nastojanjima za daljnjom nadopunom portfelja receptnih lijekova JGL-a.

U drugoj polovici godine, u JGL-u očekuju nastavak dvoznamenkastog rasta, smanjenje duga, te daljnje smanjenje faktora zaduženosti kako bi se otvorio dodatni investicijski potencijal kompanije.

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram