Povežite se s nama

Fiuman Plus

Riječki kapetan Denis Bonetta prvi bez ledolomaca preplovio Arktik i oduševio studente predavanjem

Objavljeno

naPredavanje kap. Denisa Bonette o jedinstvenom putovanju preko Arktika na Ice Class LNG brodu zainteresirao je kako studente i profesore Fakulteta, tako i sadašnje i bivše pomorce, ali i sve one koji su željeli čuti jedinstveno iskustvo navigacije u području gdje je temperatura zraka -35° C, a zaleđeno more se čini poput neprolazne prepreke.

„Sve što ste znali o klasičnoj navigaciji „zaboravite“! Ovo je nešto sasvim drugačije!“ kazao je kap. Bonetta. Vodeći se mišlju Benjamina Frenklina „By failing to prepare you are preparing to fail”, naglasio je važnost planiranja i pripreme kako navigacije, tako i psihofizičkih sposobnosti svakog člana posade.

Na brodu dužine 299 m i širine 50 m, s tri POD propelera, bivši student Pomorskog fakulteta u Rijeci, a danas iskusan pomorac, dobitnik nagrade Grada Rijeke i „Plave vrpce“ za hrabrost na moru, sa svojom je posadom preplovio četiri mora (Shucki Sea, East Siberian Sea, Laptev Sea i Kara Sea), prolazeći (lomeći) kroz led debljine do 2,1 m (krmom).

No osim navigacije i stalne pažnje i koncentracije, događali su se i lijepi trenutci poput pojave polarnoga svjetla ili bijelih medvjeda.

Svojom upornošću i stalnim usavršavanjem, kap. Boneta je ovim putovanjem prvi zapovjednik koji je samostalno, bez pomoći ledolomaca, preplovio Arktik, javlja Pomorski fakultet u Rijeci.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram