Povežite se s nama

Vijesti

Riječki nadbiskup mons. Uzinić prestao koristiti biskupski grb i ukinuo titule svećenicima

Objavljeno

na

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić poslao je jučer, u ponedjeljak, dopis svim javnim pravnim osobama Riječke nadbiskupije da je prestao koristiti biskupski grb te da u crkvenim prostorijama ne stavljaju više njegov portret ili sliku te da se u međusobnoj komunikaciji više neće koristiti počasni nazivi poput „velečasni“, „don“, „monsinjor“. Tako se više ni njega neće trebati oslovljavati s „preuzvišeni“, tj. nazivom kojim se titulira biskupe i nadbiskupe.

Tu je odluku mons. Uzinić donio, kako piše, „polazeći od želje da pojednostavljivanjem službene unutarcrkvene korespondencije, koju je potrebno uskladiti s potrebama današnjice te u većoj želji da nasljedujemo duh evanđeoske jednostavnosti“. I prema njoj se ubuduće „u međusobnoj unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće koristiti počasni naslovi, kao što su velečasni, don, prečasni, monsinjor i sl., nego ćemo se međusobno oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo i razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo“, piše mons. Uzinić, dodajući kako se time ne dira u pravo svakoga da u privatnoj korespondenciji zadrži i koristi one naslove koji mu po pravu pripadaju, javlja Večernji list.

„U duhu ove odluke također vas obavještavam da sam prestao koristiti biskupski grb i da u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati portret ili sliku riječkog nadbiskupa, nakon što se skine portret ili slika riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića. U službenim prostorijama dovoljno je da bude križ, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portret ili slika pape, čiju službu, kao i svoju i sebe samoga, preporučujem u vaše molitve, obećavajući vam svoju molitvu i blizinu“, napisao je mons. Uzinić, koji je nedavno i službeno preuzeo upravljanje Riječkom nadbiskupijom. Točnije, papa Franjo 11. listopada umirovio je riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, prihvativši njegovo odreknuće od nadbiskupske službe i za njegovog nasljednika postavio riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.01.2023.
Od četvrtka, 26. siječnja 2023. godine bit će zatvoren istočni ulaz / izlaz na parkiralište Delta zbog radova na uvođenju novog sustava naplate. Previđeno trajanje radova je minimalno 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram