Povežite se s nama

Priča oko hrvatskog nogometa odavno je poprimila elemente sapunice. Ova 2017. godina ostat će upisana zlatnim slovima u nekoj budućoj monografiji riječkog sporta. Najdraži nam klub osvojio je naslov prvaka Hrvatske po prvi puta u svojoj povijesti. I ne samo to. Riječani i ostali simpatizeri riječkog kluba proslavili su dvostruku krunu svog kluba i s ponosom ispratili nastupe bijelo-plavih u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tih su se dana i mjeseci pod tepih gurnuli infrastrukturni i financijski problemi ne samo riječkog prvoligaša već i velike većine klubova u regiji.

Krajem ove trofejne 2017. riječki će nogometni djelatnici biti prisutni izbornoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza. Tog 22. prosinca birat će predsjednika krovne organizacije hrvatskog nogometa. Izbor je pao na dva kandidata, Davora Šukera ili njegovog izazivača Darija Šimića. Neće to biti izbor između dva «Vatrena», izbornici se neće voditi prema nekakvim simpatijama, pa čak niti prema programima koje će predstaviti. Bit će to izbor između statusa quo ili promjena.

Po novom statutu HNS-a, skupštinu čine po jedan predstavnik županijske organizacije, po dva predstavnika klubova 1. HNL, dva predstavnika čitave 2. HNL, tri predstavnika čitave 3. HNL, deset predstavnika klubova nižeg ranga, jedan predstavnik nogometaša, jedan predstavnik trenera i jedan predstavnik ženskog nogometa. Riječani će tako, vjerujemo, imati više od tri delegata u skupštini što ih čini respektabilnim saveznikom u borbi za prevlast.

Predsjednik Rijeke, Damir Mišković najavio je svoj glas za promjene. Zajedno s predstavnicima istarskog i ličko-senjskog saveza najprije je podržao kandidaturu Marijana Kustića, koji je nedavno pod nerazjašnjenim okolnostima od iste odustao, da bi ovoga tjedna u Zagrebu bio viđen s najvećim zagovornikom statusa quo i stvarnim vladarom hrvatskog nogometa Zdravkom Mamićem koji svesrdno podržava Davora Šukera. Posljednjih se dana pojavila vijest da je Davor Šuker dobio podršku čak 14 županijskih saveza što automatski znači da će biti jedini kandidat. Naime, za kandidaturu je potrebna podrška osam županijskih saveza što će Dariju Šimiću biti nedostižna brojka. Kome će se prikloniti popularni Miško?

Idućeg tjedna bit će održana skupština primorsko – goranskog saveza na kojoj bi se naši klubovi trebali prikloniti jednom od kandidata. Prema već viđenom scenariju kada se vodila bitka Šuker – Štimac, skupština će biti vatrena. Zagovornici promjena predvođeni predsjednikom NK Borac iz Bakra, Milom Rončevićem odmjerit će snage s dugogodišnjim alfom i omegom primorsko – goranskog saveza, tajnikom Ivanom Perajićem koji je čvrst saveznik vodstva saveza. Predsjednik županijskog saveza, Damir Mišković bit će primoran odlučiti između promjena ili Davora Šukera. Poznavajući njegov modus operandi, nije nevjerojatno da će u maniri iskusnog diplomata iz čitave situacije profitirati – upravo on.

Politika nezamjeranja je ono što krasi klupsku politiku HNK Rijeke. Šimićev neuspjeh u kandidaturi upravo je ono što su u klubu htjeli. U isto vrijeme predstavnici riječkog nogometa mogu se zalagati za promjene i ostati u dobrim odnosima s vladarom hrvatskog nogometa iz sjene – Zdravkom Mamićem. Navijači su sjedenje na dvije stolice već zamjerili svom predsjedniku, ali činjenica da je Damir Mišković za klub i hrvatski nogomet učinio više nego svi aspiranti na mjesto predsjednika saveza zajedno. Osvajanje dvostruke krune najveći je klupski podvig u povijesti što je bila Miškovićeva misao vodilja kada je preuzimao klub. Mišković je ispunio očekivanja velike većine navijača  i simpatizera kluba, no vrijeme je da se uhvati u koštac s gorućim problemima riječkog nogometa – klupskom omladinskom školom te financijskim i infrastrukturnim problemima u klubovima primorsko – goranskog saveza. Osim slave i uspjeha, treba preuzeti odgovornost. Istine radi, predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković jedini je nogometni djelatnik koji ima snage uvesti istinske promjene u HNS. Njegove diplomatske sposobnosti i mogućnost da između dvije vatre prođe neopečen možda će u bliskoj budućnosti biti presudne za promjene koje svi ljubitelji nogometa željno iščekuju.