Povežite se s nama

Mozaik

Riječki Riperaj na jedan dan postat će Muzej odbačenih predmeta

Objavljeno

na
Muzej odbačenih predmeta, prvi hrvatski održivi muzej, ovog utorka će se na jedan dan useliti u prostor riječkog Riperaja.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu, pa će tako autorice muzeja Irena Boćkai i Ana Katulić useliti u prostor Riperaja od 10 do 15 sati kada će od zainteresiranih građana prikupljati odbačene predmete. U 18:30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, te u 19 sati održati performans i udomljavanje.

Muzej odbačenih predmeta, prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Edukacijom o održivom razvoju koncept Muzeja potiče na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

„Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom“, pozivaju autorice i dodaju kako Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, a seli se uvijek u novi grad gdje se na jedan dan otvara privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, uz prateći večernji program koji čini izložba prikupljenih predmeta, izvedbeni program te pronalazak novih vlasnika koji udomljuju odbačene stvari čime se direktno utječe na akumulaciju otpada. „Cilj nam je probuditi svijest građana o tome da ‘smeće’ nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj ‘proizvodnji’, poput biootpada, plastike ili stakla, već da je smeće sve ono što je za nas izgubilo vrijednost“, kažu Boćki i Katulić.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu i Puli.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram