Povežite se s nama

Priznajte, tek što ste samo pročitali naslov članka, već ste se osjećali bolje; sve što je bez glutena je bolje i zdravije. Barem nas tom tvrdnjom unazad nekoliko godina bombardiraju mediji, proizvođači zdrave prehrane, razni fitness stručnjaci i nutricionisti. Mnogi danas izbjegavaju namirnice koje sadrže gluten i posežu za “gluten free” proizvodima koji su preplavili tržište. Pa čak i pekara u vašoj ulici u svom asortimanu nudi kruh, burek i ostale proizvode bez glutena.

Gluten je, navodno, krivac za razne loše stvari koje vam se pogađaju: probavne tegobe, umor, pretilost, depresiju i sl., pa čak i za razvoj nekih ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa, psorijaze, lupusa i mnogih drugih. Na temelju ovih pretpostavki promiče se prehrana bez glutena koja bi trebala biti rješenje za navedene simptome i imati pozitivan učinak na organizam i ljudsko zdravlje općenito. No, zašto je gluten na toliko lošem glasu i je li ga zaista potrebno izbjegavati?

Što je gluten?

Gluten je biljna bjelančevina koja se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž i dr. Često se dodaje brašnu kako bi se tijesto lakše podizalo i dobilo ukusniju teksturu, a isto tako dodaje se raznim drugim namirnicama i pićima kao stabilizirajući agens, pa ga primjerice možemo pronaći u sladoledu, ketchupu, pivi, soja umacima itd. Hranite li se prosječno, zasigurno na dnevnoj bazi jedete namirnice koje sadrže gluten.

Zašto i kada je gluten štetan?

Gluten je štetan i opasan po ljudsko zdravlje u tri slučaja:

Celijakija

Celijakija je opasna autoimuna bolest u kojoj zbog nepodnošenja glutena dolazi do oštećenja crijevne sluznice, a pogađa oko 1 % populacije. Osobe koje boluju od celijakije doživotno su osuđene na strogu bezglutensku dijetu.

Alergija

Gluten može biti alergen i tako izazvati klasične alergijske reakcije poput respiratornih problema, te gastrointestinalne i kožne reakcije, i sl.

Intolerancija glutena ili ne-celijakijska osjetljivost na gluten

Intolerancija određene hrane predstavlja nemogućnost adekvatne razgradnje neke hranjive tvari zbog nedostatka potrebnih enzima, pa tako neprobavljene tvari ne mogu iz tankog crijeva prijeći u krvotok. Intolerancija obično ne predstavlja opasan problem, već više neugodnosti poput nadutosti, plinova, nelagode i bolova u trbuhu, glavobolje i sl., ali ne-celijakijska nepodnošljivost glutena, osim uobičajenih simptoma intolerancije na hranu, se danas povezuje s raznim zdravstvenim problemima poput sindroma iritabilnih crijeva, razvojem autoimunih bolesti, poremećajima živčanog sustava itd.

Međutim, svi ti rizični faktori intolerancije glutena i povezanost s opasnim zdravstvenim stanjima, još uvijek nisu dokazani dobro kontroliranim istraživanjima.

No dobro, je li opasno jesti gluten ili ne?

Ako imate celijakiju ili ste alergični na gluten iz pšenice, zasigurno se trebate pridržavati strogo kontrolirane bezglutenske prehrane. Što se tiče intolerancije glutena, također je svakako poželjno izbjegavati gluten budući da može izazivati razne neugodne simptome, a koliko je opasna ne-celijakijska nepodnošljivost još nije dobro poznato.

Veliko i zaboravljeno “ALI”

Ali, nitko vam nije rekao koliko je zapravo ljudi na neki način osjetljivo na gluten. Kao što je već spomenuto, oko 1% populacije pogađa opasna autoimuna bolest celijakija, dok na neki način (alergija i intolerancija) manje od 10% populacije ne podnosi gluten (Bizzaro et. al.) Dakle, veliki ostatak, 90% ljudi na svijetu može slobodno uživati u namirnicama koje sadrže gluten.

Veliki “gluten free” trend je zapravo dobar marketinški trik kojim se služe proizvođači zdrave hrane, a indoktrinacija koja se provodi može biti kontraproduktivna. Naime, ljudi općenito vrlo malo znaju o prehrani, a nepotrebno izbjegavanje nekih hranjivih tvari poput glutena, može dovesti do zanemarivanja neke važne prehrambene skupine i neravnoteže u prehrani. Primjerice, može se dogoditi da prosječna osoba koja ne spada u 10% populacije osjetljive na gluten, u potpunosti izbaci sve namirnice s glutenom i tako zapostavi važne mikronutrijente ili vlakna koja sadrže žitarice.

Uostalom, tko želi jesti kruh ili pizzu s bezglutenskim tijestom?

Marketing