Povežite se s nama


Europske institucije u Bruxelles-u i Luxembourg-u 9. svibnja otvaraju svoja vrata i slave Dan Europe kroz manifestaciju Open Doors. Odbor regija povodom toga organizira Festival europskih regija i gradova u svojem sjedištu u Bruxelles-u na kojem će se predstaviti i Grad Rijeka zajedno sa još 9 hrvatskih regija i 9 hrvatskih gradova, na izložbenom prostoru pod nazivom Croatian Corner.

Dan Europe slavi se radi obilježavanja govora francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana održanog 9. svibnja 1950.godine u Parizu i prijedloga za ujedinjenjem Europe kao novim političkom formom suradnje. Tim danom europske institucije putem raznih događaja i aktivnosti građanima približavaju svoje uloge i aktivnosti u postupcima stvaranja europskih razvojnih politika. 

2015.godina je Europska godina razvoja. Europski gradovi i regije imaju važnu ulogu u postavljanju razvojnih politika, razmjeni znanja i suradnji kako bi razvojni planovi bili učinkoviti. Odbor regija je vijeće regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije koje ima 350 članova regionalnih predsjednika, gradonačelnika te predstavnika regija i gradova. Ono je više od 20 godina u službi građana, izdaje razne brošure i organizira mnoštvo događaja radi zastupanja interesa gradova i regija u središtu odlučivanja i donošenja propisa u Europi te informiranju regija i gradova. 

Grad Rijeka će predstaviti svoju strategiju razvoja 2014-2020, bogatu industrijsku baštinu, turističku ponudu te aktivnosti i projekte usmjerene građanima. Festival europskih regija i gradova u Bruxelles-u približit će građanima aktivnosti regionalnih i lokalnih vlasti odnosno gradova i regija u upravljanju razvojem diljem Europe.
Grad Rijeka