Povežite se s nama



Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna, s ciljem poticanja europskih lokalnih vlasti na uvođenje i promicanje održivog prometa. Grad Rijeka će se u Tjedan mobilnosti uključiti predavanjima koja će se održati u Vijećnici Grada Rijeke i akcijom sadnje drvoreda duž trase nove ceste (D-403) preko Brajdice u dužini od oko 100-ak metara.

Od uvođenja Europskog tjedna mobilnosti 2002. godine njegov utjecaj stalno raste, kako u Europi tako i diljem svijeta. Godine 2014. sudjelovalo je više od 2.000 gradova iz 44 države. Više od polovine ih je provelo trajne mjere, sveukupno 8 543, većinom usmjerene na upravljanje mobilnošću, pristupačnost i podršku za bicikliste i pješake. Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz.

Akcija sadnje drvoreda, kao inicijalna akcija ozelenjavanja cjelokupne trase, u cijelosti se oslanja i prostorno-plansku dokumentaciju Grada i na smjernice za smanjenje emisija CO2 i efekta toplinskih otoka unutar užeg gradskog područja. U tijeku Tjedna organizirat će se sadnja u organizaciji Grada Rijeke i KD Čistoće, a uz donaciju GP Krk d.o.o. Posadit će se prva stabla paulinije koja će, zahvaljujući egzotičnom i vrlo dekorativnom izgledu, brzom rastu i bujnoj krošnji, u relativno kratkom razdoblju formirati uočljiv drvored uz ovu značajnu gradsku prometnicu kojom se pristupa najužem gradskom središtu.

Što se tiče provođenja samoga Dana bez automobila 22. rujna, ove se godine odustaje od predlaganja ova aktivnosti, a s obzirom na otežane uvjete prometovanja širim gradskim središtem radi radova na rekonstrukciji Rive.

Grad Rijeka