Povežite se s nama

Sport

Rijeka prošle godine nije smjela igrati u Europi, sad je HNS kažnjen

Objavljeno

na
Prošle godine u ožujku smo bili upoznati s time da je UEFA zbog neplaćenih obaveza žestoko novčano kaznila Rijeku i Osijek. Rijeka je kažnjena novčano u iznosu od 450.000 eura, a Osijekova kazna, jer nije bio isplatio plaće igračima za listopad i studeni 2022. godine, iznosila je ukupno 600.000 eura nakon što se zbroje 450.000 i 150.000 zbog recidiva. Navedeni klubi su bili još uvjetno kažnjeni izbacivanjem iz idućeg natjecanja na koje se kvalificiraju u sljedeće tri sezone, ako bi ponovili sličan prekršaj.

Hrvatski nogometni savez se nije posebno očitovao o ovim slučajevima, a sada je UEFA objavila informaciju da nisu samo klubovi kažnjeni nego i sam Savez. Naime, HNS je odgovoran jer je Rijeci i Osijeku odobrio licence za nastup u UEFA natjecanjima sa sezonu 2022./2023. što nije smio učiniti. Jednostavno rečeno, Osijek i Rijeka nisu smjeli igrati UEFA natjecanja prošle sezone, a HNS im je to odobrio u postupku licenciranja. UEFA je žestoko kaznila HNS, financijski bezuvjetno sa 100.000 eura i uvjetno sa 150.000 eura.

Nije vjerojatno, ali je moguće i izbacivanje hrvatskih klubova iz UEFA natjecanja

HNS je s UEFA-om sklopio nagodbu kojom su se obvezali platiti navedeni iznos kazne te uz to provesti određene aktivnosti tijekom ove i iduće dvije sezone, a to su:

– ažurirati domaći pravilnik o licencama

– uvesti preliminarni datum provjere licenci prije krajnjeg UEFA roka (31. ožujka)

– HNS-ov stručnjak za licenciranja mora izdavati detaljnije izvješće

– održati jednu radionicu godišnje sa svim klubovima

– održati jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje UEFA licenca

– ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s UEFA pravilnikom

– surađivati s UEFA-inim kontrolnim tijelom cijelo vrijeme nagodbe.

Za svaku stavku koju HNS ne ispuni iz nagodbe, UEFA će savez kazniti s dodatnih 50.000 eura. Ako HNS ne ispuni više od tri stavke (od navedenih sedam) tada će se nagodba raskinuti, a HNS će biti dodatno kažnjen sukladno pravilnicima UEFA-e o disciplinskim mjerama. Iako tako nešto nije za očekivati, teoretski je moguće da u tom slučaju naši klubovi budu izbačeni iz UEFA natjecanja, a slične posljedice su moguće i za reprezentaciju.

UEFA: Osijek i Rijeka su imali neispravna financijska izvješća

Prilikom sklapanja nagodbe, UEFA je kao olakotnu okolnost za HNS uzela u obzir da je savez tijekom svojeg postupaka procjene, oslanjao se na izvješća neovisnih revizora koja su pokazivala da Rijeka i Osijek nemaju dospjele obveze na dan 31. ožujka 2022. godine iako su ona u stvarnosti postojala. Dakle, klubovi su, tvrdi UEFA, doveli HNS u zabludu da ispunjavaju uvjete za UEFA licencu te im je Savez temeljem tih izvješća istu odobrio.

UEFA ističe da je unatoč tome dužnost HNS-a procijeniti izvješća revizora kao i radne postupke te izvršiti sve potrebne naknadne radnje, stoga HNS ostaje u konačnici odgovoran za ispravnu ocjenu procedure i izdavanje licenci. Savez je u postupku priznao odgovornost za svoje propuste te je stoga i zaključena nagodba 9. kolovoza 2023. godine, ali je ona javnosti tek sada postala dostupna.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže