Povežite se s nama

Vijesti

Rijeka – prva luka na Jadranu s potpuno daljinski upravljanim kontejnerskim terminalom

Objavljeno

na
Rijeka Gateway prvi je terminal u regiji koji će funkcionirati na način da će sve kontejnerkse dizalice, kako obalne tako i mosne (tzv. RTG i RMG) biti daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe. 

Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača. Osim udobnosti i kontinuirane produktivnosti, time se značajno doprinosi i zaštiti zdravlja operatera. 

Daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima, neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima, već je riječ o APM Terminal strategiji ugljične neutralnosti i konceptu Terminal of the Future. Naime, to je prvi korak prema automatizaciji koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka; čime se uvelike doprinosi sigurnosti na samom terminalu. 

Za sve buduće operatere i operaterke to predstavlja mogućnost za radom na vrlo odgovornom ali uzbudljivom i izazovnom radnom mjestu koje pruža bolje radne uvjete – u uredu, bez utjecaja vremenskih prilika i neprilika. Kako je riječ o najnovijoj tehnologiji koju prvi uvodimo na ovom području, svakako radimo značajan korak prema poptunoj digitalizaciji i modernizaciji koja otvara brojne mogućnosti.

Inače, Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic.

Ovim zajedničkim poslovnim pothvatom APM Terminali i ENNA sklopili su snažno partnerstvo koje obilježava dokazano iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%) dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk (Ocean i logistika).

Da je riječ o najvećem privatnom infrastrukturnom projektu za Hrvatsku u posljednjem desetljeću potvrđuje i činjenica da su početkom mjeseca Rijeku Gateway posjetili danska premijerka Mette Frederiksen te hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram