Povežite se s nama

Vijesti

Rijeka – prva luka na Jadranu s potpuno daljinski upravljanim kontejnerskim terminalom

Objavljeno

na
Rijeka Gateway prvi je terminal u regiji koji će funkcionirati na način da će sve kontejnerkse dizalice, kako obalne tako i mosne (tzv. RTG i RMG) biti daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe. 

Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača. Osim udobnosti i kontinuirane produktivnosti, time se značajno doprinosi i zaštiti zdravlja operatera. 

Daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima, neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima, već je riječ o APM Terminal strategiji ugljične neutralnosti i konceptu Terminal of the Future. Naime, to je prvi korak prema automatizaciji koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka; čime se uvelike doprinosi sigurnosti na samom terminalu. 

Za sve buduće operatere i operaterke to predstavlja mogućnost za radom na vrlo odgovornom ali uzbudljivom i izazovnom radnom mjestu koje pruža bolje radne uvjete – u uredu, bez utjecaja vremenskih prilika i neprilika. Kako je riječ o najnovijoj tehnologiji koju prvi uvodimo na ovom području, svakako radimo značajan korak prema poptunoj digitalizaciji i modernizaciji koja otvara brojne mogućnosti.

Inače, Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic.

Ovim zajedničkim poslovnim pothvatom APM Terminali i ENNA sklopili su snažno partnerstvo koje obilježava dokazano iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%) dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk (Ocean i logistika).

Da je riječ o najvećem privatnom infrastrukturnom projektu za Hrvatsku u posljednjem desetljeću potvrđuje i činjenica da su početkom mjeseca Rijeku Gateway posjetili danska premijerka Mette Frederiksen te hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram