Povežite se s nama

Vijesti

Rijeka se uključila u otpis dugova građanima

Objavljeno

na


Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel potpisao je početkom ovog tjedna u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovićem sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Sporazum su potpisali i predstavnici gradova Zagreba, Splita i Osijeka te javnih tvrtki.

“Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu, koji je bio potreban zato što je ovo pravna osnova i u pogledu Državne revizije, da se gradovi i javna poduzeća mogu na ovakav način obvezati”, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Naglasio je kako se radi o izrazito socijalnoj mjeri. “Ovo je izvanredna mjera jer sustav ne može stalno počivati na ovakvim potezima”, rekao je dodavši kako Vlada radi sve što je moguće kako bi u vremenu krize građanima olakšala život.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, kojima se i čelnici lokalne samouprave pridružuju mjerama Vlade kojima se omogućuje dijelu građana novi početak. “Vjerujem da će ovo našim građanima omogućiti lakše preživljavanje u ovim gospodarski zahtjevnim trenucima”, rekao je.

Sporazum su potpisali i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, kao i predsjednici uprava javnih tvrtki HP – Hrvatske pošte d.d. i  Hrvatske elektroprivrede d.d., Alen Premužak i Perica Jukić, te ravnatelj Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije Boris Sruk.

U prva dva mjeseca primjene Sporazuma, od 2. veljače do 2. travnja 2015. godine, pravo pristupa mjerama imat će dužnici koji spadaju u kriterij A, korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a tijekom preostala tri mjeseca, od 3. travnja do 30. lipnja, mjerama će moći pristupiti dužnici koji spadaju u kriterij B, građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva. Dugovi koji se otpisuju su oni dugovi građana kojima su na dan 30. rujna 2014. godine blokirani računi dulje od 360 dana.

Grad Rijeka / Vlada RH

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram