Povežite se s nama

Vijesti

Rijeku posjetio kazahstanski veleposlanik, istaknuo zanimanje za riječku luku

Objavljeno

naU Salonu Grada Rijeke održano je ovog tjedna zajedničko primanje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke za veleposlanika Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj Toležana Barlybayeva. Veleposlanika Barlybayeva primili su zamjenik župana Petar Mamula i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a događanju su nazočil pročelnik Ured županije Goran Petrc te predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš.

Veleposlanik Barlybayev, koji je na dužnosti veleposlanika Kazahstana u Zagrebu nešto više od godinu dana, istaknuo je da Kazahstan s Hrvatskom ima dobre odnose, a koji bi se trebali dodatno ojačati skorim otvaranjem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Astani. Veleposlanik se posebno osvrnuo na dobru suradnju s hrvatskim tvrtkama koje djeluju na području Kazahstana kao što su Montmontaža koja trenutno u središtu Astane gradi stambeno-trgovački kompleks, ali i hrvatske tvrtke koje su sudjelovale u izgradnji nogometnog stadiona i teniskog terena u Kazahstanu. Istovremeno kazaške tvrtke razmatraju dolazak na hrvatsko tržište, a posebni interes pokazuje se za sektore poput turizma, poljoprivrede, farmaceutske industrije, građevine, ali i prometa i prijevoza korištenjem infrastrukture luke Rijeka i Omišlja, kojim bi se Kazahstanu kao neobalnoj državi osigurao izlaz na more.

Izrazivši dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju, zamjenik Mamula pojasnio je da je brojne informacije o Kazahstanu prikupio na ekonomskom forumu na kojem je sudjelovao u Bjelorusiji, te je dodao da Primorsko-goranska županija podržava svaku suradnju usmjerenu a razvoju Rijeke i riječke luke ili pak suradnju u sektoru turizma i energetike na projektima od važnosti za Primorsko-goransku županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku. Također je istaknuo raznovrsnost Primorsko-goranske županije posebice u pogledu nacionalnih i vjerskih zajednica koje su na njenom teritoriju uspjele ostvariti miran suživot.

Gradonačelnik Obersnel je također izrazio spremnost Grada Rijeke na suradnju te kao područja od potencijalnog interesa naveo suradnju s riječkom lukom, Jadran galenskim laboratorijem te Sveučilištem u Rijeci. Kao dodatni potencijal u premošćivanju pitanja udaljenosti između Kazahstana i Rijeke, gradonačelnik Obersnel osvrnuo se na blizinu Zračne luke Rijeka te mogućnost izravnog povezivanja. Pored navedenog, dodatne mogućnosti za suradnju naveo je i u okviru projekta Europske prijestolnice kulture.

Zaključno se sudionicima na sastanku obratio i Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva koji je ukratko predstavio rad Koordinacije kojoj je temeljni cilj unapređivanje međunarodnih veza, ali i razmjena informacija te stvaranje podloge za gospodarsku i drugu bilateralnu suradnju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram