Povežite se s nama

Vijesti

Sad se potpuno dokazalo koliko je bila kriva odluka “razbiti” Općinu Rijeka

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLGrad Rijeka danas je najgušće naseljeni grad u Hrvatskoj. Na svega 44 km2 površine prema posljednjem službenom popisu ima 128.384 stanovnika, pa sa svojih 4237 stanovnika po km2 se može smatrati najgušće naseljenim gradom u Hrvatskoj. Zaista je neobično i da treći po veličini grad u Hrvatskoj, primjerice, nema ni svoju industrijsku zonu, već ona pripada susjednoj jedinici lokalne samouprave. Za usporedbu, Zagreb ima 1232 stan./km2, a Split 2255 stan./km2.

27 godina nakon ukidanja bivše Općine Rijeka koja se sastojala od Rijeke, Kastva, Bakra, Kraljevice, Viškova, Kostrene, Čavla, Jelenja i Klane u potpunosti se dokazalo da je to bio pogrešan potez. Naravno, nemali je brojnih onih u našoj regiji tako razmišljaju od 1993. godine kad je ta odluka sprovedena, no koliko je Rijeka zbijena na malo područje mnogi su shvatili tek ovih dana kad je uvedena zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

Sve je više onih koje ljuti činjenica da ponekad ne mogu bez izrađene propusnice otići ni do super-marketa koji je udaljen od njih u pojedinim slučajevima tek 500-tinjak metara, jer žive primjerice na području Kastva ili Viškova, a super-market je službeno na području Rijeke ili obratno.

Gradonačelnik Vojko Obersnel otkrio je da se pokušalo čak prilikom uvođenja aktualnih mjera ograničavanja kretanja ponovno ove općine i gradove staviti “pod jednu kapu”, ali to ipak nije uspjelo. “Mi smo čak bili pokrenuli inicijativu, ali ne znam koliko to sad ima smisla pošto je otoku Krku odbijeno, da se uvaži i jedna specifičnost Rijeke. Činjenica je da na području bivše Općine Rijeka ljudi imaju dnevne migracije. Roditelji su recimo ostali živjeti u Rijeci, a mlađi su riješili svoje stambeno pitanje u Viškovu, Kastvu ili Čavlima. Nažalost za sada su propisi takvi i inzistira se da se mora tražiti dozvola, koliko god to izgledalo pomalo čudno. Fizički je nemoguće naći granicu između Rijeke i Viškova, ali odluka se primjenjuje i nema nam druge”, rekao je Obersnel tijekom gostovanja na Radio Rijeci.

Slična je situacija i na području Liburnije gdje su nekad Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga činili Općinu Opatija, a danas su zasebne jedinice lokalne samouprave. Kazne za napuštanje mjesta prebivališta bez propusnice prema pojedinim tvrdnjama visokih policijskih službenika mogu iznositi čak oko 30.000 kuna.

Reforma sustava jedinica lokalne i regionalne samouprave često je tema u predizbornim razdobljima, no tko god preuzme vlast to redovno ubrzo zaboravlja. Upravo ovog tjedna tu temu ponovno je aktualizirala predsjednica stranke Pametno. “Sad se i praktično pokazuje kolika je glupost imati 556 općina i gradova te 21 županiju. To je jednostavno nefikcionalno i služi samo gomilanju kadra po svim tim općinskim službama. Treba nam teritorijalna reorganizacija države, na primjer pet regija i 123 urbana centra, kakvu godinama zagovaraju stručnjaci. To bi za 3 puta smanjilo broj načelnika, gradonačelnika, zamjenika, političara u vijećima i skupštinama”, rekla je Marijana Puljak.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram