Povežite se s namaPolitička nestabilnost u riječkom “parlamentu” dobila je (ne)očekivani nastavak. Predsjednici klubova vijećnika iz redova HNS-a, zatim SDP-a i Laburista te IDS-a i HSU-a podnijeli su prijedlog Odluke o razrješenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomira Čordaševa (AM). Prijedlog u potpisali predsjednici klubova vijećnika Sandra Krpan (SDP), Ana Trošelj (PGS), Mate Tomljanović (HSU) i Andrej Poropat (HNS) kojega se u prijedlogu spominje kao novog predsjednika.

“U ovoj situaciji gdje ne postoji jasna većine, Vijeće ima mnogo veću odgovornost od prebacivanja odgovornosti na gradonačelnika. Spreman sam preuzeti tu odgovornost kao predsjednik Gradskog vijeća. Nadam se da ćemo se nakon iduće sjednice prestati baviti samim sobom. Jer, složit ćete se građanima je važno kakav rezultat ćemo na kraju mandata isporučiti, a manje je važno hoće li predsjednik biti Poropat uz podršku SDP-a ili Čordašev uz podršku HDZ-a. Nadam se da ću i ja na sjednici 24. svibnja imati podršku vijećnika, kao što je i HNS prije godinu dana dao podršku Čordaševu”, kratko je komentirao Poropat.

Situacija u riječkom Gradskom vijeću napeta je od samog početka. Već nakon rezultata lokalnih izbora u svibnju 2017. poznavateljima političkih prilika u Rijeci bilo je jasno da nitko u vijeću nema stabilnu većinu. Nakon brojnih pozicioniranja i repozicioniranja formirale su se tri skupine: SDP s partnerima, HDZ i tzv. “srednji blok”. Upravo ove dvije posljednje skupine uspjele su formirati većinu i za predsjednika vijeća postaviti Tihomira Čordaševa. Čordašev je od samog početka bio kompromisno rješenje, a njegovo je “stolovanje” od početka bilo vremenski ograničeno. Prema dogovoru tzv. “srednjeg bloka” krajem godine trebao ga je naslijediti Danko Švorinić (Lista za Rijeku). Taj isti srednji blok počeo se raspadati Burićevim pragmatičnim političkim djelovanjem, a pomirbom HNS-a i SDP-a on se sveo na puko slovo na papiru.

Čordašev nije sazivao sjednice četvrtog četvrtka u mjesecu

Što je pozadina ove iznenadne smjene, pitaju se mnogi. Predlagatelji su svoj prijedlog argumentirali navodnim kršenjem Poslovnika, nepridržavanjem njegovih odredbi kao i propuštanjem da se Statut Grada Rijeke uskladi s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Predlagatelji posebno zamjeraju Čordaševu da sjednice nije sazivao četvrtog četvrtka u mjesecu i da je dozvolio vijećniku Veljku Balabanu postavljanje vijećničkog pitanja. Kada bi se njihov prijedlog stavio izvan konteksta političkih zbivanja, on bi zvučao pomalo groteskno. Međutim, predlagatelji vjerojatno nisu bili pretjerano nezadovoljni Čordaševim vođenjem sjednica niti imaju ništa osobno protiv predsjednika Gradskog vijeća. Prijedlog opoziva je samo rezultat političkih zbivanja u riječkoj vijećnici.

Andrej Poropat (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Andrej Poropat (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Svoju smjenu komentirao je Tihomir Čordašev. “Radi se o očitoj političkoj trgovini. Pakt između glavnih aktera priče o mojoj smjeni je sklopljen još u prosincu, a ovo sada je realizacija. Ovo se izvodi sada da se javnosti skrene pažnja s važnih problema za ovaj Grad kao što su zaduživanje u iznosu od 160 milijuna kuna i slučaj oko uvale Preluk. Razlozi koje su naveli u prijedlogu u najmanju ruku smiješni. Nemam što dodati na tu temu. Nisam glasao za novi Statut jer ja nisam lutka na koncu da glasam kako Obersnel naloži. Naš statut uopće nije nezakonit.”

Ponovnim zbližavanjem SDP-ove koalicije i HNS-a stvorila se nova kritična masa za tvorbu većine u vijećnici. Od svojih patrona, Vojka Obersnela i SDP-ove koalicije, HNS-ovci su dobili atraktivne političke funkcije. Jana Sertić postala je tako pročelnica Odjela za poduzetništvo, a Andrej Poropat trebao bi postati novi predsjednik Gradskog vijeća. Ovdje valja naglasiti da je Sertić bila jedini kandidat na javnom natječaju koji je ispunjavao sve uvjete. HNS-ov manevar, od okosnice “srednjeg bloka” do vladajuće većine postat će predmet izučavanja na političkim akademijama diljem zemlje. Od potrebnih 19 ruku, buduća koalicija osigurala je njih 18. Potreban im je još samo jedan glas. Tko će to biti? Licitira se brojnim imenima.

Matematičke jednadžbe

Hrvoje Burić na društvenim je mrežama naglasio kako će biti za smjenu Čordaševa, ali da neće podržati Obersnelov prijedlog za imenovanjem Poropata. Nastavio je Burić tako igru dvostrukog agenta, kako mu imputiraju donedavni partneri. Danas se oglasio i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin kojega su mnogi vidjeli kao pridruženog člana nove koalicije. On je jasno naglasio kako neće glasati za opoziv Čordaševa. Od HDZ-a se jednostavno ne može očekivati da će podržati ikakvo kadrovsko rješenje vladajućih tako da će predlagatelji prijedloga opoziva i apologeti potencijalnog predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata narednih nekoliko dana imati pune ruke posla za pronaći rješenje ove matematičke jednadžbe sa samo jednom nepoznanicom. Ako kojim slučajem u tome uspiju, HNS će ponovo biti u poziciji realizirati svoja predizborna obećanja. Međutim, čini se kao da nam je grad sve prljaviji i sve dalji moru.