Povežite se s nama

Ovog četvrtka se održala 17. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, koja nije u samoj najavi privukla veću pažnju svojim dnevnim redom, već je tek nešto zanimljivija zbog novog prosvjeda građanske inicijative Protiv skupog Energa.
Ujutro se ispred gradske vijećnice okupilo nešto više od 200 prosvjednika koji su još jednom htjeli dati do znanja gradonačelniku i ostalim članovima vladajuće stranke svoje negodovanje cijenama centralnog grijanja.
No, na kraju se ova sjednica pokazala iznimno bitnom, jer je SDP sa svojim koalicijskim partnerima ostao bez većine tijekom sjednice te nije usvojen izvještaj o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2014. godinu koji će zbog toga morati ići na reviziju u Ministarstvo financija, između ostalog napisao je HDZ-ov gradski vijećnik Teo Božanić na svom facebook profilu.
Naime, gradski vijećnik vladajućeg SDP-a Walter Volk neposredno prije glasovanja o izvršenju proračuna za prošlu godinu izašao je iz gradske vijećnice. Prema informacijama koje smo dobili imao je važan telefonski poziv koji se odužio. Izostankom Volka, broj prisutnih vijećnika pao je na 17 što nije bilo dovoljno za izglasavanje ovog prijedloga. Nakon ovog “glasačkog fijaska” vladajućih određena je pauza na kojoj je gradonačelnik Obersnel pred svjedocima kudio Volka, inače potpredsjednika gradske organizacije SDP-a.

Oporbenjaci su uvjereni da će ovim raspletom događaja Izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu biti upućen u Ministarstvo financija i Državni ured za reviziju. Gradonačelnik Obersnel poručio je pak da će cijela ova situacija biti raspravljena na idućoj sjednici Gradskog vijeća.
Iako se ovo ne može smatrati pobjedom riječke oporbe, već su danas počela nagađanja o razjedinjenosti u redovima vladajućih. Radi li se o popuštanju stranačke stege, pukom slučaju ili je Walter Volk imao neke druge motive, možemo samo nagađati. Valja napomenuti da su troje gradskih vijećnika, bivših Laburista – sada nezavisnih: Ljubica Dujmović- Kosovac, Nikolina Milčić i Danijel Paliska bili suzdržani prilikom glasovanja ili istom nisu pristupili.
Valja spomenuti kako se sličan scenarij dogodio prošle godine na Županijskoj skupštini prilikom glasovanja o izvršenju polugodišnjeg proračuna, kada Aljoša Babić iz Zelene stranke nije prisustvovao sjednici. Po zakonu je izvještaj išao na ocjenu u Ministarstvo financija i kasnije je izglasan u skupštini. Ne treba dvojiti da će i u riječkom slučaju izvještaj u konačnici biti izglasan. Pod uvjetom da Walter Volk isključi mobitel za vrijeme trajanja sjednice.