Povežite se s namaNa Bazenima Kantrida održana je konferencija za novinare na kojoj je, povodom sedme obljetnice otvaranja kompleksa, bilo riječi o rezultatima rada, korisnicima i najavama budućih događanja. Bazeni Kantrida svoju će sedmu godišnjicu otvaranja obilježiti u petak, 24. srpnja.

Konferenciji održanoj na Bazenima Kantrida nazočili su gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac, upravitelj Bazena Kantrida Marko Strahija, te Nick Juba, glavni trener Danske plivačke reprezentacije čiji tim trenutno trenira na Bazenima, uoči odlaska na Svjetsko plivačko prvenstvo u Kazanu u Rusiji.

Izgradnja kompleksa Bazeni Kantrida trajala je od 2006. do 2011. godine. Gradnja kompleksa odvijala se u pet faza, a danas ga čine pet plivališta: Olimpijski bazen 1 – dvoransko plivalište, Olimpijski bazen 2 – otvoreno plivalište, Bazen za skokove u vodu, Bazen 25m i Dječji bazen.

Bazeni Kantrida prvenstveno su namijenjeni za vodene sportove, plivanje, vaterpolo, sinkronizirano plivanje, skokove u vodu, ronjenje i triatlon, no osim sportskih klubova, plivališta Bazena Kantrida koriste i druge udruge i institucije, te građanstvo. Tako je ukupan broj ulaza građana u 2014. godini premašio 312 tisuća, a od otvaranja kompleksa zabilježeno je više od milijun ulaza. Osim plivališta, Bazeni Kantrida nude razne sadržaje kao što su fitness prostori, wellness, uredski prostori, sunčalište, trgovi, garaža, ali i komercijalne prostore poput caffe barova, prodavaonice i restorana.

Bazeni Kantrida su tijekom godina bili domaćin raznih sportskih događanja poput Europskog prvenstva u plivanju u kratkim bazenima, Final Four vaterpolske Eurolige, međunarodnog klupskog natjecanja u sinkroniziranom plivanju, Primorje Synchro Cup-a, Prvenstva Hrvatske u plivanju, Europskog juniorskog prvenstva u vaterpolu, te međunarodnog Mediteran Comen cup-a. Kompleks je dobio nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima se izdvaja posebno priznanje Međunarodnog paraolimpijskog odbora za prilagođenost objekta osobama s invaliditetom, a nagrađivana je i plaža Ploče u sklopu akcija Plavi cvijet te Turistički cvijet.

S obzirom na prilagođenost kompleksa osobama s invaliditetom, Bazeni Kantrida bili su također i domaćin Državnog natjecanja plivača s invaliditetom 2010. godine, Festivala plivanja za osobe s invaliditetom 2011. i 2012. godine te otvorenog regionalnog natjecanja u plivanju za osobe s invaliditetom 2013. godine.

Kvalitetu kompleksa prepoznali su i međunarodno uspješni sportaši i treneri. Brojne  reprezentacije odabrale su upravo Bazene Kantrida za mjesto priprema prije važnih plivačkih natjecanja. Trenutno na Bazenima Kantrida trenira 12 reprezentativaca Danske, 6 plivača i 6 plivačica, među kojima su svjetski prvaci i nositelji rekorda. Njihove pripreme završavaju 27. srpnja 2015. godine. Kao mjesto priprema za predstojeće svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u ruskom gradu Kazanu, riječke bazene odabrali su i reprezentativci Sjedinjenih Američkih Država, koji će na Bazenima Kantrida trenirati od 22. do 29. srpnja 2015. godine. Nick Juba, glavni trener Danske plivačke reprezentacije čiji tim trenutno trenira na Bazenima kazao je kako je riječki kompleks bazena na Kantridi najbolji za treninge.

Tijekom ljeta treninge na Bazenu za skokove u vodu imat će skakačke reprezentacije Njemačke i Velike Britanije. Skakačka reprezentacija Austrije je upravo završila svoje pripreme na Kantridi.

Sljedeće godine, na riječkim bazenima odvijat će se Europsko juniorsko prvenstvo u skokovima u vodu, Europsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom plivanju i Europsko prvenstvo u vaterpolu.

Kako bi osigurao potrebna sredstva za izgradnju kompleksa bazena, Grad Rijeka je izdao gradske obveznice, u čijoj kupovini su među ostalim investitorima, sudjelovali i građani. Zadnja otplata obveznica izvršit će se 15. srpnja 2016. godine. Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se svima koji su kupili obveznice i na taj način ukazali povjerenje u ovaj projekt.

Svoju sedmu godišnjicu otvaranja Bazeni Kantrida obilježit će u petak, 24. srpnja.

Grad Rijeka