Povežite se s nama

Vijesti

Sindikat: Svi, ali baš svi radnici u Rijeka plusu su nezadovoljni

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Direktor Rijeka plusa Željko Smojver već mjesecima uvjerava javnost da je stanje u toj ključnoj gradskog tvrtki potpuno u redu i kako ne postoji nikakvi problemi, odnosno nezadovoljstvo radnika. No, demantira ga pismo koje je čelnik jednog od regionalnih sindikata (podatci poznati redakciji) ovog ljeta uputio svojim članovim i najbližim suradnicima u kojima traži njihovu potporu za potpisivanje pisma kojim se zapravo pruža potpora direktoru te prozivaju mediji koji otvoreno pišu o stanju u Rijeka plusu.

Pismo koje je sindikalist uputio svojim članovima prenosimo u cijelosti, a posebno ističemo dio u kojem jedan od čelnih sindikalista ističe kako je situacija za radnike loša te da su svi oni nezadovoljni:

“Sukladno događanjima koji se dešavaju ovih dana u svezi potpisivanja peticija radnika protiv „blaćenja” Rijeka plusa od strane medija i političkih stranaka primite na znanje kako slijedi:

Jučer sam tijekom cijelog dana bio na „vrućoj” liniji s predsjednikom Sindikat Primorsko goranskih komunalaca, Alenom Bartulcem koji tvrdi da ova peticija nije rezultat pritisaka i traženja poslodavca da se tako nešto učini, već traženja i zamolbe „nekih” radnika da se zaštite svi radnici Rijeka plusa od političkih prepucavanja na uštrb radnika. Navodno mišljenje anonimne skupine ili samo jednog radnika Rijeka plusa nije stav većine radnika Rijeka plusa. Sjećate se kako je pred neko vrijeme politička stranka Most nezavisnih lista putem medija (Novog lista) tražila sastanak s direktorom Smojverom na način da su se slikali ispred ulaza u Autotrolej, pri čemu su nenajavljeni htjeli posjetiti servisne radione Rijeka plusa u garaži Autotroleja na Školjiću. Također, u jednom od brojnih novinarskih tekstova o Rijeka plusu izašao je tekst kojim se pisalo da u Rijeka plusu rade nestručni mehaničari sa slikom našeg člana sindikata koji je vrhunski stručnjak u svom poslu.

Odmah na početku dužan sam Vam jasno i glasno reći da situacija u Rijeka plusu po pitanju radnih prava, uvjeta rada, plaća, odnosno odnosa radnika i Vaših neposredno nadređenih nije dobra. Dapače, loša je. Tu se ne bi trebali lagati, a ja to stalno ponavljam pri svakom susretu ili sastanku s Vašim nadređenim (direktoru i rukovoditeljem). Iako moj rad i inicijativu Vi možda i ne vidite i ne osjetite kako treba, no to je doista tako. Ovom prilikom Vas molim da ako imate bilo kakvih prijedloga kako neki sindikalni ili radnički problem riješiti da mi se javite. Također, javite mi se s bilo kojim problemom jer ukoliko ne znam za problem, ne mogu ga ni početi rješavati. Naš Sindikat ima iznimno jaku pravnu podršku tako da niti jedan problem nije nerješiv ako ga na vrijeme istaknete.

Nekoliko riječi o peticiji i daljnjim aktivnostima. Jučer u 22:00 sata, predsjednik Primorsko goranskih komunalca pročitao mi je tekst protestnog pisma koji bi trebali potpisati svi Sindikati i koji bi poslali u Novi list već jučer da nisam ja i naš Sindikat problem. Naime, sve se to po mom mišljenju prebrzo dešava, iako oni tvrde da „neki” radnici to forsiraju. Protestno pismo nemam u elektronskom obliku niti ću ga imati (!!!), pa Vam ga i ne mogu poslati. I to mi je malo čudno, ali eto Alen Bartulac, njihov predsjednik kaže da ga nikome ne želi dati jer bi začas završio tamo gdje ne treba. Pročitao mi je protestno pismo u kojem se doista ne brani poslodavac, već se štite svi radnici Rijeka plusa, pri čemu se napadaju i političke strane koje na uštrb radnika Rijeka plusa skupljaju jeftine političke poene. Samo po sebi, protestno pismo je korektno napisano. Od mene se traži da kao Vaš sindikalni predstavnik također stavim potpis i pečat na protestno pismo, što ja ne želim ukoliko mi Vi za to ne date suglasnost. Protestno pismo potpisat će se ili su već potpisali Sindikat Primorsko goranskih komunalaca, Sindikat vozača koji djeluje u Autotroleju, Udruga vozača i mehaničara te naš Sindikat (?????) ukoliko Vi to želite. Privitak protestnom pismu bili bi potpisi svih ili većine radnika Rijeka plusa. Dakle, u dopisu nema niti jedne riječi, što je i u redu, o poslodavcu koji i nije baš najbolji poslodavac jer su svi, ali baš svi radnici nezadovoljni.

Molio bi Vas za Vaše očitovanje po ovoj temi, odnosno dozvoljavate li mi ili ne potpisivanje protestnog pisma. Ukoliko smatrate da nije „pametno” potpisati protestno pismo, dužan sam Vas upoznati da ćemo biti jedini sindikat koji ne podržava radnike Rijeka plusa jer je navedeno pismo potpisano upravo da bi se zaštitili radnici od neodgovornih političara i medija.  Pritom, posebno naglašavam da sam vidio peticiju koja je jučer počela kružiti i na njoj su se već neki naši članovi potpisali.

Volio bi, odnosno molio bi Vas da se svi očitujete po navedenom kako ne bi napravio nešto što će izazvati revolt i napuštanje članova iz našeg Sindikata”, navodi se u pismu koje su dobili radnici Rijeka plusa koji su članovi jednog od regionalnih sindikata.

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram