Povežite se s nama

Vijesti

Sindikat upozorava: U riječkoj bolnici se prema sestrama ponašaju robovlasnički

Objavljeno

na


Predsjesnica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić ocijenila je danas da je odnos Uprave riječke bolnice prema medicinskim sestrama robovlasnički, da su prisiljene raditi izvan zakonskih okvira pa mnoge odlaze, a u bolnici se istodobno uhljebljuje nepotreban kadar.

Po njezinim riječima, sve se to provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika Željka Plazonića.

“Prisiljene su raditi prekovremeno, premorene su”

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske rekla je da sestre više ne žele raditi izvan zakonskog okvira te da sindikat, zbog nezakonitih prekovremenih sati, podnosi prijavu inspekciji rada.

Objasnila je da je svaka druga medicinska sestra prisiljena raditi prekovremeno izvan zakonskih okvira, navodeći primjer medicinske sestre koja je u šest mjeseci ostvarila 230 prekovremenih sati.

Medicinske sestre su, rekla je, premorene, odlaze na bolovanje, a hrabrije angažiraju odvjetnike te dio sestara raskida ugovor o radu i odlazi na druge poslove, najviše u inozemstvo.

Istaknula je da se robovlasnički odnos ogleda i u tome što u je kolektivnom odmoru definiran rad u turnusima, ali ti se turnusi ne poštuju i tako se sestre premaraju, a njihovo zdravlje ugrožava.

“Svaki tjedan odlaze dvije do tri sestre”

Osim toga, rekla je Čahut Jurišić, svaka bi sestra morala znati raspored rada tjedan dana unaprijed, ali to se ne čini, nego se rasporedi rade ad hoc.

Istaknula je da je plaća medicinske sestre u riječkoj bolnici – sa srednjom stručnom spremom 5100 kuna, a sestre prvostupnice sestrinstva 5900 kuna. Dodala je da je riječ o plaćama s 14 posto dodatka na uvjete rada.

Rekla je da medicinskih sestara ima, završavaju škole, ali, nakon što vide uvjete rada, ne žele raditi u bolnici iz koje svaki tjedan odlaze dvije do tri sestre.

Uprava Kliničkoga bolničkog centra Rijeka radi nezakonito, ustvrdila je Čahut Jurišić, ističući da je, s druge strane, u toj bolnici zaposleno 11 pravnika te su angažirana još tri odvjetnička društva.

Vjerujemo da će inspekcija obaviti posao i neće biti produljena ruka vladajuće politike, rekla je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske. Istaknula je da je Upravno vijeće, ako inspekcija utvrdi nezakoniti rad, dužno razriješiti ravnatelja, a ako to ne učini, to je, dodala je, dužnost ministra zdravstva, javlja Hina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže