Povežite se s nama

Vijesti

Škibola i Koljanin: 3. maj je u nikad goroj situaciji, a nova bolnica trebala se odavno već graditi

Objavljeno

na


U Rijeci su ovog ponedjeljka, 09. srpnja, zajedničku konferenciju za medije održali nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola i nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin. Radi se o novoj suradnji koja je temeljena upravo na nekim njihovim dosadašnjim potezima, pa su zajednički odlučili upozoriti na neke od gorućih problema u Rijeci, kao što je situacija u brodogradilištu 3. maju, a nije izostao ni komentar na najavu skorašnje izgradnje novog objekta u sklopu KBC-a Rijeka.

“Brodogradilište 3. maj nalazi se u nikad goroj situaciji. Uprava 3. maja koja je trebala na kvalitetan način upravljati brodogradilištem dovela ga je do bezizlazne situacije. Primjera radi prema onome što mi govore radnici, brod se dogovori za prodaju u iznosu od 40 milijuna kuna, a zbog kašnjenja ispostave na kraju se proda za 10 milijuna kuna manje. Dug prema dobavljačima i kooperantima popeo se na više od 180 milijuna kuna.

Neosporno je da treba provesti racionalizaciju poslovanja. Kod kadroviranja ne gleda se kvaliteta i stručnost nego lojalnost određenim grupacijama koje su stvorile interesne lobije u 3. maju. Naše brodogradilište postalo je preslika funkcioniranja državnog sistema.

Sve ove godine nije se uopće ulagalo u infrastrukturu i mehanizaciju. Svlačionice, tuševi, wc, sve je u katastrofalnom stanju, ne postoje elementarni uvjeti za rad. Uprava i direktori sebi isplaćuju bonuse, zarađuju ogromne novce, a radnici moraju obavljati veliku nuždu na čučavcima. Menza u kojoj radnici mogu uzeti marendu nije na razini i hrana je nekvalitetna.

Također, radnici mi govore kako radna oprema koju nose je sramotna. Radnike ne zanima tko će biti vlasnik, njih zanima da netko uredi poslovanje i osigura im normalne uvjete za rad, a sindikati se ne zalažu dovoljno za radnike”, istaknuo je Škibola i dodao da neki od čelnika 3. maja imaju čak i četiri puta veću plaću od premijera ili predsjednice, što bi značilo da se radi o iznosu od približno čak 100.000 kuna.

Koljanin se u svom govoru više osvrnuo na aktualnu temu izgradnje objekta u sklopu KBC-a Rijeka.

“Uvjerio sam se, iako sam imao dvojbe, da je neke građanske ciljeve i inicijativne moguće ostvariti bez stranke, kao nezavisni građanin – Riječanin, surađujući sa svima. Moj glas kod donošenja odluka, davao sam i davat ću SDP-u i HDZ-u, ali i svima u Gradskom vijeću, kada upute prijedlog za koji vjerujem da je dobar za Riječane.

Ponosan sam i sretan da je gradonačelnik prihvatio amandman koji sam predložio u prosincu 2017. pri donošenju proračuna za 2018. o donaciji 2 milijuna kuna, za uređenje Odjela za hematologiju i digestivnu kirurgiju. Grad je formalizirao taj amandman potpisom ugovora s KBC-om o donaciji od 2 milijuna kuna. Moj optimizam i zadovoljstvo osnažuje činjenica da je i gradonačelnik Obersnel to prikazao kao prijedlog Grada i naglasio da je to dobra ideja i to vidim kao najavu daljnjih donacija za uređenje prostora stare zgrade KBC-a, kad se već država kao vlasnik nije desetljećima dovoljno brinula.

Profesora Štimca ravnatelja riječkog KBC-a upoznao sam osobno, kad sam mu u prosincu 2017. izložio moju ideju o mogućoj donaciji. Oduševila me energija kojom je ravnatelj pokazivao brojna gradilišta i radove u bolnici, istovremeno radeći na konačnom početku radova, iskopima za novu bolnicu istom energijom ravnatelj Štimac, sa suradnicima, uspio je gotovo nemoguće u Hrvatskoj – jedan KBC nije gubitaš, uredio brojne odjele, pokrećući radove zatvarajući financijsku konstrukciju.

Grad Rijeka poklonio je državi zemljište za gradnju bolnice, donirao iz proračuna od 7 milijardi kuna u 10 godina desetak milijuna kuna. Županija je izdvajala u zdravstveni nadstandard u objekte u njenom vlasništvu kao Thalassotherapiju. U 10 godina Županija koja je bez općina i gradova imala godišnji proračun od približno 400 milijuna kuna donirala je desetak milijuna kuna za nabavku bolničke opreme.

Nažalost u riječkom KBC-u imamo, unatoč pomacima, odjele s 20-30 pacijenata na jedan sanitarni čvor, krevete koji se raspadaju, sobe u kojima leži desetak pacijenata u zapuštenim prostorima i odjele na kojima liječnici rade u neprimjerenim uvjetima. Uvjeren sam da su i lokalna i regionalna samouprava mogle i morale, iako im nije zakonska obaveza, dati još veći doprinos dovođenju zapuštenih odjela u stanje koje Riječani i stanovnici tri županije zaslužuju.

Unatoč veselju zbog povijesnog događaja za Rijeku, najave konačnog početka gradnje nove faze bolnice na Sušaku, meni osobno najvažnija od osnutka Hrvatske, nedopustivo je da je od ideje do početka realizacije trebalo 18 godina, pa je nužno preprojektiranje, zbog promijenjenih zahtjeva suvremene medicine. Da je bilo iskrene političke volje i dogovora SDP-a i HDZ-a da Rijeka dobije ono što njeni građani odavno zaslužuju – pravo građana da se liječe u primjerenim uvjetima, bolnicu bi već imali!

Od takve HDZ-ove politike prema Rijeci, neprihvatljivija je samo politika SDP-a, koji primjerice u mandatu Milanovićeve vlade s brojnim riječkim ministrima i potpredsjednikom nije pokrenuo radove na KBC već tada”, poručio je Koljanin te dodao da je također zabrinut stanjem u 3. maju, kao i to da je nedavna zajednička sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke i Županijske skupštine PGŽ bila čisto simbolične razine te da je održana prekasno.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram