Povežite se s nama

Vijesti

Smanjuje se cijena parkiranja na području KBC-a, ukida se naplata u Dječjoj bolnici

Objavljeno

na
Nakon niza konstruktivnih sastanaka održanih između zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Gorana Palčevskog i ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alena Ružića te direktora Rijeka Plusa Željka Smojvera, a vezano uz problematiku cijene parkiranja u krugu KBC-a, postignut je dogovor o smanjenju cijene parkinga koji je danas prihvaćen i na sjednici Upravnog vijeća KBC-a čiji je predsjednik Ratko Salamon, dr.med.

S ciljem poboljšanja kvalitete života građana Rijeke te svih korisnika usluga KBC Rijeka, režim naplate parkiranja na trima lokalitetima unutar KBC Rijeka se olabavljuje, pa se tako ukida naplata parkinga na lokalitetu Kantrida, a uz uvođenje besplatnih prvih 30 minuta parkinga smanjuje se iznos parkirne cijene po satu na lokalitetima Rijeka i Sušak na 8 kn te skraćuje i dnevno vrijeme naplate parkinga na parkiralištima u krugu KBC-a Rijeka kojima upravlja Rijeka Plus.

Od 1. studenog 2022.g. smanjuje se cijena parkiranja unutar lokaliteta KBC-a Rijeka, a ukida se naplata parkiranja na području Dječje bolnice Kantrida.

Sve navedeno dogovoreno je prvenstveno zbog građana Rijeke i ostalih gradova i općina čiji stanovnici gravitiraju korištenju riječkog KBC-a za pružanje zdravstvene skrbi i zdravstvenih usluga. Za pacijente i njihove obitelji ovo će značiti bitno manje opterećenje budžeta.

Ovim izmjenama, u krugu KBC-a Rijeka, na parkiralištu Podpinjol i u krugu KBC-a na lokalitetu Sušak cijena sata parkiranja smanjuje se na 8 kuna, a za prvih 30 minuta parkiranje se ne naplaćuje ukoliko se u tom vremenskom periodu napusti parkiralište.

Također, skraćuje se i radno vrijeme naplate parkinga subotom tako da će se parking subotom plaćati od 7 do 16 sati, a ne do 18 sati kako je bilo do sada.

U području Dječje bolnice Kantrida parking se uopće neće naplaćivati također uvažavajući potrebe i specifično tešku situaciju u kojoj se nalaze roditelji mališana i starije djece koji su prinuđeni koristiti zdravstvenu skrb dječje bolnice.

– Problematiku parkiranja u zonama KBC-a sagledavamo imajući u vidu prvenstveno pacijente i njihove obitelji te s tim u vezi realiziramo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve – rekao je u svojoj izjavi zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski i dodao – smanjenje cijene parkinga i besplatan parking na Kantridi prvi je korak koji će pacijentima u određenoj mjeri financijski olakšati ostvarivanje nužno potrebne zdravstvene skrbi. I drago mi je što smo oko ovoga postigli kvalitetan dogovor s KBC-om. No, u olakšavanju praktičnih potreba pacijenata ne mislimo stati na tome. Tijekom 2023. namjera je Grada Rijeke razraditi model i osigurati financiranje besplatnog prijevoza za određene, posebno ugrožene skupine bolesnika, pri čemu prvenstveno mislim na pacijente koji se liječe kemoterapijom i zračenjem i čije zadržavanje u području KBC-a je dulje, po prirodi medicinskih postupaka koje ondje obavljaju.

– I konačno, naglasio je Palčevski, pred nama je izgradnje garaže na Podpinjolu s 400 parkirnih mjesta za koju je idejni projekt već izrađen, a čija izgradnja bi trebala biti gotova tijekom 2025. godine, kao ostvarenje dugoročnog cilja u rješavanju problematike parkiranja na lokalitetu KBC-a Rijeka. Vjerujem da će građani Rijeke ova rješenja na kojima radimo prepoznati kao kvalitetne pomake usmjerene olakšavanju života naših posebno osjetljivih sugrađana koji se suočavaju s medicinskim dijagnozama i različitim postupcima liječenja. Zdravstvena skrb o njima u rukama je KBC-a, a naša je uloga, kao predstavnika Grada da im pomognemo na drugačije načine i to ovim konkretnim projektima i činimo.

– U fokusu postizanja dogovora vodili smo se ciljem da naši korisnici imaju što je kvalitetniji mogući tretman. Premda u KBC-u Rijeka pacijente naručujemo u dogovorene i što preciznije termine, do čekanja dulje od očekivanog ipak zna doći zbog pacijenata koji dolaze preko tzv. C2 uputnice (hitnoće) i čiji broj je teško predvidjeti, a po iskustvu taj broj dnevno značajno varira.

Iako KBC Rijeka u ovom aranžmanu od naplate parkiranja ostvaruje minimalni prihod, postojanje naplate parkinga je nažalost nužnost jer sprječava zloupotrebe javnog prostora – komentirao je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon, dr. med.

– KBC Rijeka nema svoje redare za regulaciju prometa i parkinga, već to rade djelatnici Rijeka plusa. Kada bi se ukinula naplata npr. na lokalitetu Rijeka, koji je u širem centru grada, taj bi se prostor sigurno koristio za besplatno parkiranje vozila osoba koje ne koriste usluge KBC-a Rijeka i nisu njegovi djelatnici. Ne trebamo bježati od istine koju svi naslućujemo, a do koje bi neminovno dolazilo.

Realno je kako bismo se vrlo brzo suočili sa situacijom gdje pacijenti više uopće ne bi mogli parkirati vozila u dolasku na pregled ili bi prolazak vozilima Hitne pomoći i saniteta bio blokiran.

Kako je pak ta opasnost na lokalitetu Kantrida minimalna tj. uopće nije postojala, tako smo složni oko potpunog ukidanja naplate parkinga oko dječje bolnice na Kantridi. Zašto je naplata uopće postojala, nejasno je no budući da smo naslijedili takav ugovor, sada kada možemo utjecati nastojimo realno ocijeniti stanje i izvući najbolje rješenje za sve.

S pozicije KBC-a Rijeka jedan od vodećih aspekata poboljšanja parkirnog sustava je osiguranje trajne protočnosti prometa i dostupnosti naših službi hitnoćama. Upravo smo na tim aspektima novog aneksa ugovora posebno inzistirali – objasnio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

Valja za kraj napomenuti i da će u krugu KBC-a Rijeka u kontekstu smanjenja cijene parkinga, svakodnevno dežurati i prometni redar Grada Rijeke a sve kako bi se osigurala protočnost prolaza u krugu KBC-a za vozila hitne pomoći i ostale medicinske službe.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže