Povežite se s nama
Banner

Smjena generacija svojevrsna je nadopuna Darwinovoj teoriji evolucije koja nas podučavam da samo najbolji (najsnažniji/najizdržljiviji) primjerci opstaju. U starijim ljudskim civilizacijama pa kroz rani i srednji vijek smjena generacija vršila se ognjem i mačem – mladi i ambiciozni velikaši dolazili su na vlast sječom glava svojih prethodnika. Poznato je da niti ovo suvremeno razdoblje nije lišeno krvavih smjena generacija. Primjerice, u SSSR-u je novi generalni sekretar partije na perfidan način koji podsjeća na nekadašnje načine smjena vlasti „očisti“ čitavu kadrovsku ostavštinu bivšeg vođe. Novo vrijeme pak donosi nove trendove tako da se u civiliziranom svijetu i europskom kulturnom krugu smjene generacija odvijaju na nešto suptilniji način. Stoga valja zaključiti da naša Rijeka nije zapela u razdoblju mračnog srednjeg vijeka niti je Rijeka Lenjingrad, ma što gradonačelnik Vojko Obersnel mislio o tome.

Riječka politička scena nakon lipanjskih izbora započela je dugo očekivanu smjenu generacija. Iako je nositelj izvršne vlasti Vojko Obersnel ostao u svojoj fotelji, gradsko vijeće doživjelo je veliko osvježenje. Funkciju predsjednika vijeća preuzeo je član Akcije mladih Tihomir Čordašev kojega je podržala ujedinjena, uvjetno rečeno, oporba. Izbor Čordaševa kompromis je kojega su učinili svi vinovnici riječke politike čime su odaslali političku poruku Obersnelu i SDP-u da više nisu nedodirljivi. Njegov izbor najbolji je pokazatelj da mladi polako preuzimaju političku arenu u Rijeci. Koalicija AM i Živog zida kao politička opcija koja privlači najviše mladih glasača osvojila je pet mjesta te je to dodatni argument u prilog smjene generacija.

Treća snaga u državi – MOST polučio je veliki izborni uspjeh prešavši prag i osvojivši dva vijećnička mjesta. Jedno od njih zauzela je nekadašnja predstojnica ureda Bože Petrova Petra Mandić. U predizbornoj kampanji iskazala se kao bespoštedna kritičarka režima Vojka Obersnela, ali i kao veoma konstruktivna političarka čija retorika nije prožeta demagoškim i populističkim stilom kakav upražnjavaju njezini stranački kolege na nacionalnoj razini. Pojava mlade, ambiciozne i obrazovane žene na političkoj sceni veliko je osvježenje za učmalu riječku svakodnevicu.

Najveća „oporbena“ frakcija u Vijeću HDZ na visokom trećem mjestu svoje liste istaknuo je mladu lavicu Ivonu Milinović. Nekadašnja asistentica bivšeg europarlamentarca i ministra vanjskih poslova Ive Stiera prometnula se u HDZ-ovog lidera u gradskoj vijećnici i pred njom je zasigurno blistava karijera. Pod uvjetom da se ubuduće suzdržava ideoloških prepirka i historiografskih objava na društvenim mrežama koje su karakteristične za njezine umirovljene stranačke kolege.

Nezahvalno je odrediti početak SDP-ove vladavine gradom na Rječini, ali početak Obersnelovanja seže u daleku 2001. godinu i od tada ne možemo govoriti o nekakvoj smjeni generacija u vladajućoj partiji. Međutim, nakon lipnja ništa više u SDP-u neće biti isto. Mandat gradskog vijećnika ostvario je pripadnik mlade garde Vojko Braut koji se sve glasnije spominje kao pretendent za mjesto predsjednika gradske organizacije i najveći Obersnelov unutarstranački oponent. Uz podršku županijske struje u partiji polako ali sigurno preuzima konce u riječkoj organizaciji i vrlo brzo će se prometnuti u novog vođu manjine u vijeću.

Osim spomenutih novajlija i vijećnika Akcije mladih, u Gradskom vijeću sjedit će HNS-ov Andrej Poropat, PGS-ova Tea Mičić Badurina, SDP-ov Duško Milovanović, Vedran Sabljak iz Laburista te predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić koji su usprkos dugogodišnjem političkom stažu još uvijek pripadnici mlađe generacije.

Valja spomenuti neke gradove i općine u riječkom prstenu čiji su građani izabrali nove čelnike. Tridesetogodišnji Matej Mostarac (SDP) izabran je za gradonačelnika Grada Kastva te je ujedno i najmlađi gradonačelnik u našoj županiji. Općinom Lovran u naredne četiri godine upravljat će Bojan Simonič (AM) također pripadnik mlađe generacije političara.

Iako je smjena generacija u riječkoj politici tek započela, u naredne četiri godine bit će mnogo kadrovskih promjena. Posebice u najvećim strankama HDZ-u i SDP-u koje će uskoro izabrati novo vodstvo. Osim kadrovskih osvježenja, nositelji političkih funkcija trebali bi obratiti pozornost na osvježenju svog programa i političkog diskursa jer je sasvim izvjesno da birači gube povjerenje u političare i da Rijeka već godinama stagnira dok neki drugi gradovi u okruženju na očigled napreduju.