Povežite se s nama

Vijesti

Smokvina i Kurelić žele pokrenuti osnivanje mjesnih odbora u Viškovu

Objavljeno

na


Na konferenciji za medije predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme, Bojan Kurelić i Tamara Smokvina najavili su pokretanje inicijative za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo.

“Općina Viškovo brojem stanovnika daleko je najveća općina u Republici Hrvatskoj. Taj snažan rast broja stanovnika nažalost nije pratio razvoj komunalne  i društvene  infrastrukture na području općine pa tako Općina Viškovo je općina u kojoj većina građana nema kanalizaciju, plin, dovoljan pritisak vode ili napon struje. Općina smo u kojoj nemamo dovoljno mjesta za našu djecu u vrtiću i školi niti naši najmlađi učenici imaju mogućnost produženog boravka, nemamo dovoljno nogostupa, dječjih igrališta i parkova, nemamo ni pošten dom zdravlja i ginekologa, nemamo prostora za mlade i programe za mlade. Malo je mjesta u našoj općini gdje se možete baviti rekreativno sportom, a kulturno zabavna ponuda je skromna jer nemamo prikladne javne prostore za održavanje istih. Kao jedan od razloga zbog kojih komunalna i društvena infrastruktura nije pratila demografski razvoj općine zasigurno je nedostatak mjesne samouprave. 

Upravo s ciljem poticanja i razvijanja suradnje i partnerskog odnosa između građana i Općine Viškovo Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa pokrenule su proces osnivanja mjesnih odbora na području Općine Viškovo. Trenutačno u Općini Viškovo postoji samo jedan mjesni odbor i to na području naselja Marčelji. U svim ostalim naseljima na području općine: Marinićima, Viškovu, Saršonima, Mladenićima, Srokima i Kosima mjesni odbori na postoje” – izjavio je Bojan Kurelić

Tamara Smokvina istaknula je da je razvoj mjesne samouprave na području općine Viškovo važan dio izbornog programa Kvarnerske inicijative – regionalne platforme i Akcije mladih  te smo zajednički pokrenuli aktivnosti za osnivanje Mjesnih odbora. 

“U tu svrhu ćemo tijekom travnja i svibnja organizirati nekoliko javnih tribina na kojima želimo upoznati mještane s razlozima postojanja i svrhom mjesnih odbora, kao i narednim potrebnim koracima kako bi se mjesni odbori osnovali i postali funkcionalni u što skorije vrijeme. Tribine će biti i prilika da razmijenimo iskustva, razmišljanja i ideje s mještanima te ih pokušamo potaknuti da se aktivnije uključe u neposredno odlučivanje o problemima koje se tiču svakodnevnog života sviju nas.

Javne tribine koje organiziraju Akcija mladih i Kvarnerska Inicijativa na području Općine Viškovo: 

  • 24.04.2024. DOM HRVATSKIH BRANITELJA – u 19:00h
  • 08.05.2024. STARA ŠKOLA MARČELJI – u 19:00h
  • 22.05.2024. DOM MARINIĆI – u 19:00h

Mnogo je problema u Općini Viškovo koji se najbolje mogu rješavati neposrednim sudjelovanjem mještana jer ih oni u svojoj neposrednoj okolini prvi uočavaju i dobro znaju kako bi ih trebalo riješiti. Od komunalnih problema, (ne)brige za prirodu i okoliš, nedostajućih sadržaja za djecu, mlade, ali i starije sumještane, do zadovoljavanja kulturnih i sportsko-rekreativnih potreba. Mjesni odbori su i mjesta gdje se pokreću inicijative i putem kojih se aktivno sudjeluje u odlučivanju o bitnim odrednicama našeg neposrednog okruženja u kojem živimo i radimo. Mjesni odbori su i mjesta susreta u kojima se jača zajedništvo i osjećaj pripadnosti.

Na tribinama ćemo predstaviti dva modela mjesne samouprave koja bi obuhvatila sva naselja u Viškovu (trenutno postoji samo Mjesni odbor Marčelji) i vjerujemo da ćemo u savjetovanju s mještanima odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama. Potom ćemo prijedlog o osnivanju mjesnih odbora dati na odlučivanje Općinskom vijeću Općine Viškovo. Razvijena mjesna samouprava je najbolji način neposrednog odlučivanja mještana o svakodnevnom životu te vjerujemo da će naš prijedlog poduprijeti većina vijećnika” – izjavila je Tamara Smokvina. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže