Povežite se s nama

Krajem prošlog radnog tjedna riječka i hrvatska javnost ostala je zgrožena požarom koji je podmetnut na adresi Zvonimirova 12 gdje zajednički u jednoj zgradi djeluju Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijska i obrtnička škola.

Policija intenzivno traga za počiniteljom koji je zapalio zbornicu te uništio brojne školske dnevnike i ostalu dokumentaciju, a prilično su oštećene i susjedne prostorije. Iako službenih informacija o tome nema, postoje određene procjena kako je počinjena šteta čak oko milijun kuna.

Učenici zbog toga nekoliko dana nisu mogli pohađati nastavu te će to morati nadoknaditi subotama, a veći broj njih se zajedno s profesorima angažirao na sanaciji zgarišta. U utorak je tako već započela nastava, ali čini se da je to ipak bila ishitrena odluka. Na službenu e-mail adresu našeg portala pristigla je žalba jednog djelatnika spomenute škole koji negoduje zbog toga što se žurilo s povratkom učenika u školske klupe.

“Želio bih javiti da su uvjeti rada u Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u Rijeci nepodnošljivi. Ravnatelj izjavljuje kako su učionice sigurne te je samo četiri dana nakon požara odlučio da se nastava održava redovito. Smrad u školi je neizdrživ, uvjeti za rad nisu humani. Učenike peku oči te iskašljavaju čađu, izgorene instalacije vise na zidovima, a nitko ne zna da li je izvršen nadzor ispitivanja štetnih čestica prouzrokovanih požarom u školi? Da li je inspekcija izvršila nadzor u navedenim školama te proglasila da su uvjeti sigurni za rad?”, napisao je djelatnik škole, koji je zamolio za anonimnost.

“Tko će odgovarati kada učenici nakon nekog vremena počnu dobivati ozbiljne zdravstvene tegobe? Tko će biti odgovoran za zdravlje učenika koji pohađaju tu školu? Sve se stavlja pod tepih i stvari se zataškavaju, a nitko ne želi progovoriti o stvarnoj situaciji koja se dešava. Kakav je to način vođenja škole, kakva je to neodgovornost rukovodstva da preko tisuću učenika mora ispaštati zbog nekolicine”, navodi se u poruci uz koju je priloženo i nekoliko fotografija.