Povežite se s nama

Vijesti

Socijalna samoposluga “Kruh sv. Elizabete” proslavila 8. rođendan

Objavljeno

na


“Prolaze dani, mjeseci i godine. Svaki dan je bitan. Zato slavimo svaku novu godinu ‘Socke’ i milosti koju nam je Gospodin dao po njoj. Godine pune života i smisla, utkane u naš život. To su godine našeg identiteta izgradnje našeg franjevaštva. Projekt je ovo koji je niknuo u Rijeci i zatim se proširio na još dvadesetak hrvatskih gradova.”, poručuju volonteri Socijalne samoposluge “Kruh sv. Elizabete” u povodu obilježavanja 8. godišnjice djelovanje ove riječke karitativne samoposluge.

Proslava je počela u subotu 27. travnja misom zahvalnicom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske i druženjem volontera u prostorima OFS-a, a nastavilo se u ponedjeljak 6. svibnja u prostorima Socijalne samoposluge ručkom za tjedne korisnike (beskućnike, podstanare, osobe koje žive bez struje i vode). Ručak su pripremili učenici Ugostiteljska škola – Opatija. Zahvaljujemo im i ovim putem zahvaljujemo vjeroučiteljici Maji Šimičić Roksandić na uloženom trudu u organizaciji ručka, poručuje voditeljica riječke ‘Socke’ Elida Veronica koja je na ručku uputila pozdravnu riječ. Volonterka Nensi Jurković pročitala je tekst Evanđelja toga dana nakon čega je poticajne riječi uputio duhovnik volontera fra Zlatko Šafarić. Zahvalio je svima koji se nesebično daju kako bi Socijalna samoposluga mogla pomagati potrebitima te potaknuo svih da u Isusu traže onu pravu hranu koja nam se daje.

Kroz ovih osam godina mnogi su pokucali na vrata Socijalne samoposluge i osim materijalne pomoći, primili i onu duhovnu. Samo u prošloj godini podijeljeno je oko 7.000 paketa za oko 800 korisnika (obitelji).  Osnovni mjesečni paket sadrži: ulje, mlijeko, šećer, brašno, paštu, konzerve, rižu/palentu, gotova jela, higijenske potrepštine, namaze, napitak (ovisno o donacijama), poručuje Verunica.  “Postoje četiri vrste paketa: P, A i X i P/P-tj. pojačani. Te količine za godinu dana su: 8 t ulja, 8 t mlijeka, 10 t brašna, 10 t pašte, 6 t riže-palente, 7 t konzervi, higijenskih potrepština, graška, gotova jela, slatkiši… Da smo mogli podijeliti i prikupiti toliko hrane omogućila je Božja providnost po rukama volontera i dobrih ljudi koji su se nesebično darivali i darovali. Dva puta godišnje provodimo poznatu akciju “Mladi protiv gladi” po školama i vrtićima i našeg Grada i Županije pod geslom ‘Jedan učenik – jedan proizvod’ ili ‘Jedno dijete – jedan proizvod’. Sufinancira nas Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, HEP.”

Najveći izvor namirnica prikupljaju se svake subote u trgovačkim centrima, a pomagali su i: Hrvatska policija, bajkeri PGŽ, političke stranke, “Misionari” sa Zameta te ostali dobri ljudi, njihove tvrtke i humanitarni projekti. Sve to prodahnjuje poznato geslo “Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!” i “Jedan čovjek – jedan proizvod!”, a volonteri se povode za geslom: “Tko ako ne ja”.

Verunica dodaje kako uvijek postoji potreba za volonterima, a ujedno  zahvaljuju svima koji su svoje slobodne vrijeme utkali u opstojnost riječke ‘Socke’”. “Bitno je dati srcem. Jedna naša korisnica je rekla da nije  bogat koji ima, nego koji daje. Nije bitno koliko imaš, bitno je biti dobar čovjek. Majka Terezija je tijekom jednog susreta kada je prosila i kada joj je jedan čovjek pljunuo u lice, rekla: ‘To je za mene, a sada mi dajte za moje siromahe.’

Rad Socijalne samoposluge uvelike ovisi o donacijama i do sada su Riječani pokazali veliki srce za svoje sugrađane u potrebi. Ukoliko želite donirati hranu ili higijenske potrepštine, možete donirati svake subote u nekom od trgovačkih centara u kojima provode akcije ili donijeti u prostore Socijalne samoposluge na tržnici Brajda svakog ponedjeljka u vremenu od 12:00 do 17:00 sati.  Također, na raspolaganju je i broj telefona:  097 639 3946, poručuju iz Riječke nadbiskupije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram