Povežite se s namaTema ovotjednog press kolegija PGŽ-a bila je osvrt na uspješne turističke rezultate u prvih šest mjeseci o kojima su govorili župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarner Irena Peršić Živadinov.

Rezultati su više nego dobri, najbolji od kad je samostalna RH, u noćenjima 5% više nego prošle godine u isto vrijeme, a 60% više u periodu od 2001. godine. Ovih dana imamo u planu obići naše lokalne turističke zajednice. S lokalnim direktorima i gradonačelnicima naših mikroregija razgovarat ćemo na temu kako zajednički poboljšati turističke rezultate.

Župan je najavio i sutrašnji posjet ministra turizma povodom otvorenja Integralnog hotela u Malinskoj, prvog takvog hotela na Kvarneru.

Kako je pojasnila direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, posebnost takvih hotela je da okupljaju više privatnih iznajmljivača koji imaju zajedničke sadržaje poput onih koje nalazimo u hotelu (zajednička recepcija, bazen, restorann…), a iznajmljivači i dalje mogu funkcionirati kao privatni iznajmljivači.

Nadalje, direktorica je detaljnije govorila o turističkim rezultatima te istaknula da je 8% više dolazaka i 5% više noćenja ove godine. “Ono što veseli je da su nam se domaći gosti počeli vraćati i bilo ih je 15% više nego prošle godine, odnosno ostvarili su 12% više noćenja. To je prema rezultatima u zadnjih 5 godina više za 30%, a uspoređujući zadnjih 15 godina to je 60% bolji rezultati u prvih 6 mjeseci što je dobar pokazatelj da Kvarner ide dalje i da u tom smjeru treba nastaviti”, istaknula je Peršić Živadinov.

Opatijska rivijera ostvarila je najveći udio u ukupnim noćenjima s 21% (povećanje 8%), Krk s 30% (povećanje 6%), dok ostala područja imaju pozitivan trend.

“Istaknuti je da je Gorski kotar imao 3% više noćenja nego prošle godine, a prije nekoliko godina činio je udio od 0,5%, a ove godine je prešao 1% svih noćenja na Kvarneru“, rekla je direktorica Peršić Živadinov.

Osim stalnih gostiju iz Njemačke, Slovenija, Austrija, Italije druga posebno interesantna tržišta u predsezoni koji bilježe rast su Velika Britanija (12%), Švedske (37%) i daleka tržišta poput SAD i Koreje koja su važna zbog europskih tura.

Na temu Gorskog kotar župan je istaknuo kako je dodatno odobrili financiranje projekata “Šetnice oko Lokvarskog jezera”, uređenja Doma 43.istarske divizije u Čabru dok je Centru za planinsku poljoprivredu PGŽ osigurano financiranje od strane Županije s ukupnim iznosom od 2.100.000,00 kuna od čega 1.150.000,00 kn je upravo za programe Centra koji su redom za poljoprivrednu proizvodnju, a koji su poveznica i u ovoj turističkoj priči.

Centar je nositelj suradnja s Lokalnim akcijskim grupama s područja Županije LAG-ovima. LAG Gorski kotar, LAG Vinodol, LAG Bjeloglavi sup, LAG Terra Liburna. Naglasak je na edukaciji i izradi projektne dokumentacije i za kandidiranje na sredstva iz EU fondova s ciljem da LAG-ovi kao oblici javno-privatnog partnerstva u što značajnijem obimu u suradnji s Centrom iskoriste sredstva u području razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na pitanje o statusu radova na ŽCGO Marišćina župan je izvjestio o uspješno obavljenom tehničkom pregledu deponijskog prostora, koji je bio preduvjet za početak toplih proba.

Nakon okončanih hladnih proba, odnosno provjeravanja svih uređaja i elemenata sustava, u srpnju se očekuje početak toplih proba, odnosno rada s otpadom. Probni rad postrojenja provode djelatnici Eko plusa, kao sastavni dio ugovora s izvođačem. Po završenoj probi može se odviti primopredaja Zone korisniku, koja je u ovom trenutku pod izvođačem, i tada Eko plus postaje upravitelj Zone.

Vezano uz puštanje u rad predviđenih pet pretovarnih stanica otpada, župan se osvrnuo na poteškoće u jedinicama lokalne samouprave, odnosno njihovih devet komunalnih društava u tom postupku. Tako se pojavljuju visoki troškovi radi uvođenja nužne infrastrukture potrebne za dobivanje dozvola, koji padaju na teret lokalnim jedinicama, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost djelom sufinancira opremanje samih pretovarnih stanica.

Župan Komadina izjavio je kako je Županija preuzela dio troškova izgradnje potrebne infrastrukture, u primjeru Sović Laza čak i potpune, obzirom na poteškoće u proračunima goranskih lokalnih jedinica. Neke pretovarne stanice su već u funkciji pa tako na primjer krčka obavlja poslove i iznad zadanih standarda, a puštanje u rad ostalih se očekuje kroz koji mjesec.

Na kraju je župan kao aktualnost istaknuo kako će krajem mjeseca biti otvorenje Spomen sobe Domovinskog rata u Guvernerovoj palači. “U tijeku su završni radovi na uređenju proslava tako da će to biti poklon našim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu“ za ovogodišnju proslavu 20. godina oslobođenja Hrvatske”, rekao je župan.