Povežite se s nama

Izbori

Štimac: Nemojte se bojati, promjena je dobra

Objavljeno

na
Razgovarali smo s doktorom Davorom Štimcem, nezavisnim kandidatom za gradonačelnika Rijeke, izglednim sudionikom drugoga kruga. U zadnjem tjednu kampanje Davor Štimac je povukao nekoliko potpuno neočekivanih poteza u politici. Budući da smo u zadnjem danu kampanje prvoga kruga, privukle su nam pozornost te njegove geste prema protukandidatima.

Doktore Štimac, vi ste u zadnji tjedan kampanje ušli na dosad gotovo neviđen način u Hrvatskoj tako što ste objavili pohvalu svojim protukandidatima i to bez ironije. O čemu je riječ?

Nisam političar, iako sam kao ravnatelj KBC-a imao nužne kontakte s politikom, od lokalne do nacionalne, no ipak me kampanja u nekim stvarima iznenadila. Nitko od nas nije savršen, pa ni ja, kao ni moji protukandidati. Prihvaćam da možemo žestoko raspravljati o nekom problemu i različito gledati na neko pitanje i njegovo rješenje, ali neugodni napadi čak i na ljude iz mojeg tima nisu mi prihvatljivi. Mislim da svatko od nas ima neku slabiju i neku bolju stranu, ali mi smo sad prvenstveno na izborima za komunalni život koji treba biti bolji svima, ma kojeg bili uvjerenja i načina života. Time što sam pohvalio neke osobine protukandidata htio sam pokazati kakav bi trebao biti pristup političkom nadmetanju. Moram primijetiti da je većina njih u zadnjem tjednu imala pozitivan pristup kampanji i korektan međusobni odnos.

U četvrtak ste, uz vlastite izdvojili i neke tuđe projekte te programske ideje koje biste rado kao gradonačelnik proveli. Zašto?

Naveo sam primjere sedam naših projekata i ideja, a onda i primjere tri projekta drugih opcija jer imamo samo jednu Rijeku – našu zajedničku. Ako je neki projekt dobar,nećemo valjda namjerno raditi pet drugih sličnih samo zato da ne priznamo drugoj opciji njihov dobar program. Neću trošiti ni vrijeme ni resurse kao gradonačelnik na dupliranje ideja, nego ću sa zahvalnošću prihvatiti tuđe. I nikad neću tuđe ideje i projekte nakon realizacije proglašavati svojima, da bih pokupio naklonost građana.

Dobro, kad je tako, onda nam recite koje biste tuđe projekte rado realizirali kao gradonačelnik? Eto da vas ne pitamo za vaše.

Svakako ću realizirati brojne projekte iz našeg programa, ali ću pokrenuti i ubrzati neke projekte koje ću zateći u gradskim ladicama, ako postanem gradonačelnik. Neću Rijeku promijeniti odbacivanjem dobrih projekata samo zato što su tuđi, čak i kad se radi o opciji koju nastojim pobijediti. Isto tako, rekao sam da ću često do Zagreba. Rijeka je treći grad po veličini u Hrvatskoj, pa bez obzira na to tko je danas ili sutra državna vlast zaslužuje velike projekte u dogovoru s državnim institucijama. Kad je riječ o konkretnim primjerima, izdvojio sam tri dobra projekta, odnosno ideje koje su ponudile druge stranke.

Kao prvi spomenut ću uređenje Delte prema natječajnom radu prof. Nenada Fabijanića, koji se idejno oslanja na projekt arhitekta Turine iz 1949. godine kojim je predviđena izgradnja parka s rekreacijskim sadržajima. Već po tome vidite da je to ideja koja ima svoju povijest, što je kao dobro rješenje prepoznala lista Akcije mladih i Unije Kvarnera.

Slažem se i s idejom osnivanja Riječke regionalne uprave koja bi se brinula o sustavnom planiranju i korištenju obalnog pojasa. To je u programu Liste za Rijeku i meni se čini dobrom idejom.

Grad se treba ponašati puno racionalnije i operativnije nego što se ponaša sada, ali grad nije tvrtka niti će to ikad biti te ne smije zanemari socijalnu obvezu prema najslabijima. Ideja kako najmom do vlasništva stana, koju promiče Možemo! mi je isto tako sasvim prihvatljiva. Riječ je o kvalitetnom hibridnom rješenju stimulacije stanogradnje, pogodnom za mlađe obitelji, koje ima dualni oblik povrata investicije. Plaćeni najam u slučaju ispunjenja ugovora uvažava se kao uplata dijela glavnice. Grad ima socijalnu dimenziju i uvijek će trebati kvalitetne socijalne programe.To su prve tri tuđe ideje koje bih ja kao gradonačelnik rado prihvatio.

Znate li koliki je točno dug Grada Rijeke?

To bi svi htjeli znati. Možda ste vi kao medij mogli to saznati prije mene. Građanima je važno vidjeti tko želi doći do istine, a tko ne želi. Zamislite da ste podigli kredit, a da ne želite znati ni koliki je, ni kolika je kamata, ni do kad ga trebate otplatiti, ni je li uložen u nešto što samo producira otplatu ili u nešto što dalje samo generira troškove. Kako biste živjeli s tim da ne znate koliko ste i pod kojim okolnostima dužni. Nije ugodno kad dođete u dućan i hoćete platiti karticom, a kažu vam da je prazna.

Naša “gradska kartica” je pod velikim upitnikom, a naše znanje o njoj jako zamućeno od strane sadašnje gradske vlasti. Sadašnji zamjenici gradonačelnika, jedan drugom i protukandidati, tvrde da je stanje dobro. I mi im trebamo vjerovati na riječ? E pa evo njihove riječi: zamjenik i kandidat Marko Filipović je prije mjesec i pol dana na HRT-u u emisiji Otvoreno javno rekao da je dug Grada oko 150 milijuna kuna. Prije tri dana ponovio je za svojim nadređenim, još uvijek aktualnim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, da je dug oko 75 milijuna kuna. Zar se takav dug može prepoloviti u malo više od mjesec dana? Ta dva javno iznijeta podatka iz usta iste osobe, znak su da nam se o dugu ne govori istina. Tvrtka Grubišić i partneri, koja se bavi analizama financija, kaže da je na temelju javno dostupnih podataka dug Grada i njegovih tvrtki oko 750 milijuna kuna. To je deset puta više od ove druge priznate brojke. Tko tu koga laže? Umjesto odgovora gradska vlast i naš protukandidat Filipović komentiraju kako jedan od analitičara iz te tvrtke pije kave i druži se s nekom osobom. Zamjeraju analitičaru i što živi u Zagrebu. Zamjerili bi to valjda i Međunarodnom monetarnom fondu što nije iz Rijeke kad bi ga pozvali da analizira njihove brojke.

Dakle, koliki je u lipu dug Grada reći ću vam nakon 30. svibnja. Oni ne žele da itko drugi vidi stvarne brojke, nego samo njihov vlastiti gradonačelnik kontinuiteta. I u tom je sav problem izazivanja straha od izbora koji sije naša vlast. Nije toliki problem što ne žele da brojke vidim ja, oni ne žele da brojke vide naši građani, oni isti od kojih traže glas na izborima. Naši vladajući kandidati, a takva su dva, koji u kampanji glume protivnike, Marko Filipović i Nikola Ivaniš, plaše građane promjenama, jer tim istim građanima ne žele odgovarati i podnositi činjenice kao izvješća.

Zadnji dan je kampanje, zašto pozivate konkurente da potaknu svoje birače da izađu na izbore?

Nas pet kandidata anketno izdvojenih imali smo maksimalnu mogućnost javne prezentacije u sučeljavanjima. Šest kandidata to nije moglo. A mislim da barem neki od njih, odnosno njihove liste, ne samo da imaju šanse ući u gradsko vijeće, nego bi bilo dobro da uđu. Zato sam pozvao njihove birače i simpatizere da se ne obeshrabre onom tezom o bačenom glasu i zbog toga odustanu od glasanja. Neka izađu na izbore, glasaju za svoje liste i neka te liste prijeđu prag. Ja bih kao gradonačelnik želio sudjelovanje njihovih autentičnih predstavnika u gradskom vijeću. Želio bih da zastupaju građane svojeg političkog spektra, jer ne želim da neka skupina građana ima osjećaj da nema svojeg izvornog predstavnika. Ali ako se to i ne dogodi, ja ću uvažavati njihov glas i bez toga. Ako izađu na izbore i daju glas svojoj listi to će omogućiti da njihovi predstavnici i njihovi projekti budu uključeni u budućnost Rijeke. Rijeka je grad u kojem samo trećina birača izlazi na izbore. Najgori smo u Hrvatskoj po tome. Želim da i u konzumiranju demokracije budemo među najboljima.

Izađite na izbore, glasajte za svoje liste i kandidate, a svaki glas koji ja dobijem bit će mi glas obveze da podignemo našu Rijeku na više standarde u svim područjima. Promjena je dobra i Rijeci potrebna, rekao je Štimac za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram