Što je predsjednica učinila za svoj rodni kraj?

kolinda1
CarWash

U drugom krugu izbora za Predsjednika RH 11. siječnja 2015. godine Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za Predsjednicu RH, a 15. veljače 2015. inaugurirana, te 18. veljače 2015 preuzela dužnost od svoga prethodnika Ive Josipovića. To je prvi put u povijesti Hrvatske da je netko iz riječkoga prstena, došao na samo čelo države! Mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović, rođena je 29.travnja 1968.g. na Grobniku u selu Lubarska, općina Jelenje blizu Rijeke. Shodno tome, pošto se bliži kraj druge godine njezina obnašanja petogodišnjega mandata Predsjednika RH, postavlja se pitanje što je dotična učinila za svoj rodni kraj u okviru svojih ustavnih ovlasti?

Praktično i stvarno gledano u ovom dvogodišnjem razdoblju od kada je Predsjednica RH, nije ništa, u okviru svojih ustavnih ovlasti, učinila za svoj rodni kraj, a mogla je.

Ustav RH u svome članku 101. omogućuje Predsjedniku RH, predlaganje tematske sjednice Vlade RH na kojoj bi se trebala razmotriti određena pitanja, koje Predsjednik RH predloži! Uz to Predsjednik RH može biti nazočan na toj sjednici Vlade RH i sudjelovati u raspravi! Na premijeru je da taj prijedlog prihvati ili odbije! Takovu sjednicu Vlade RH predložila je za vrijeme premijera Zorana Milanovića (SDP), ali premijer taj prijedlog nije prihvatio, no postavlja se pitanje zašto jedan takav prijedlog nije postavila za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića čije su vlade bile sastavljene, a od Plenkovića je još uvijek sastavljena, od kadrova iz HDZ-a i MOST-a! Te zašto na takvoj jednoj sjednici nije iznijela goruće probleme; PGŽ-a, županije iz koje dolazi, i dala neke inicijative za njihovo rješavanje?

Na temelju članka 98. Ustava RH ona je sudjeluje u kreiranje vanjske politike, dakle sudjeluje u kreiranju i rada gospodarske diplomacije. Postavlja se pitanje, kada već vodi u posjet inozemstvu sa sobom hrvatske gospodarstvenike, zašto nije preko njih isposlovala da neki strani investitor uloži novce u gospodarstvo PGŽ-a ili otvori u njoj neku tvornicu i zaposli tamo radnike?

Predsjednica ima svoje savjetnike pa tako i savjetnika za EU integracije. Postavlja se pitanje zašto pri svome Uredu nije oformila tim koji bi pisao EU projekte i slao ih u Bruxelles, jer to mogu raditi sve pravne i fizičke osobe. A među tim projektima, mogao se naći projekt koji će riješiti pitanje čvorišta Žuta lokva, i tako poboljšati cirkulaciju cestovnoga prometa u okviru PGŽ-a!

Ova škrta primorska i grobnička gruda je iznjedrila i školovala, te su mnogi ljudi iz PGŽ-a dali njoj glas samo zato što im je sugrađanka, iako su neki od njih drugačijega političkoga uvjerenja od nje. No ona joj se nije nimalo posvetila u ove dvije godine od kada je Predsjednica RH…