Povežite se s nama

Crna kronika

Sud kaznio navijače koji su u centru Rijeke istaknuli transparent “ZDS! HOS – DOMOVINI NA PONOS”

Objavljeno

na
Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci nije primjereno mjesto za postavljanje transparenta na kojemu je, među ostalim, stajala i kratica ustaškog pozdrava te grb HOS-a.

Sud je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je djelomično potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su okrivljenici proglašeni krivima zbog remećenja javnog reda i mira 2020. godine isticanjem transparenta sadržaja: „ZDS! HOS – DOMOVINI NA PONOS” s grbom HOS-a, na pješačkom mostu u središtu Rijeke nazvanom po braniteljima iz Domovinskog rata.

Sud ističe da se ne radi o primjerenom mjestu za odavanje takve počasti „kao iznimke od nedopustivosti korištenja jednoznačnih spornih obilježja koja se identificiraju s idejama totalitarizma, a u smislu preporuke Dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”.

Navijači koji su kažnjeni sa po 100 eura u svojim su obranama tvrdili da su isticanjem transparenta iskazivali poštovanje i zahvalnost prema pripadnicima HOS-a koji su dali svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, javlja Hina.

Pritom su riječki most hrvatskih branitelja navodno smatrali mjestom predviđenim upravo za takve komemoracije, no sud njihove žalbe nije uvažio.

Presudili su da su pripadnici Armade spornim transparentom uznemirili javnost isticanjem simbola mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema drugim narodima. Podsjećaju i da ustaški pozdrav ima jednoznačno obilježje fašizma jer je korišten kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže