Povežite se s nama“Rijeka trkača” geslo je pod kojim se održava ovogodišnji, 22. po redu festival sporta i rekreacije Homo si teć. U nedjelju 22. travnja upravo se i očekuje prava rijeka građana, djece, studenata, umirovljenika, profesionalnih sportaša i rekreativaca.

“Impresivan je rast ove manifestacije, uistinu se na njenim samim počecima malo tko mogao nadati da će vremenom prerasti u najveći događaj ove vrste u Hrvatskoj”, izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pozvavši građane da se i ovaj put odazovu u čim većem broju, iskoriste dan na otvorenom za rekreaciju i druženje te uključe u humanitarnu akciju.

Rast manifestacije možda se najbolje očituje u sve većem zanimanju inozemnih trkača, naglasio je Radovan Šoljaga, direktor Ri Maratona. “Gotovo polovica prijavljenih za 3. Riječki maraton, 17. Riječki polumaraton, Desetku powered by Heineken 0.0 i utrku štafeta 3×7 dolazi izvan Hrvatske. Osim domaćih trkača dolaze natjecatelji iz 32 zemlje sa svih strana svijeta, a vjerujemo da prostora za daljnji rast još uvijek ima i na njemu ćemo raditi u narednim godinama”.

“Veliki broj građana Rijeke svake se godine uključuje u program festivala i tu leži njegova najveća vrijednost, u podizanju svijesti o potrebi bavljenja sportom i rekreacijom”, naveo je Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza.

Sve kreće već u subotu 21. travnja, kada će se na Gatu Karoline Riječke od 10 do 14 sati predstaviti čitav niz sportskih klubova i udruga s područja Primorsko-goranske županije. Istovremeno s radom kreće i Homo si teć Expo, u sklopu kojeg će svi posjetitelji moći nabaviti vrhunsku sportsku opremu po povoljnim cijenama, a prijavljeni trkači podignuti svoje startne pakete.

Program u nedjelju 22. travnja, pored natjecateljskih utrka kao i svake godine uključuje najmasovniju utrku građana – Homo si teć, utrku predškolaca dm mići trk te utrku za osobe sa invaliditetom i slabovidne osobe, nekadašnji Hendi cup, od ove godine s naslovom Memorijalna utrka Milke Milinković, u čast naše slavne paraolimpijke koja je za života redovito sudjelovala na utrkama festivala.

hst44

Posjetitelje u nedjelju na Gatu Karoline Riječke pored sajma sportske opreme i proglašenja pobjednika utrka do 17 sati očekuju gastro i zabavni program uz bendove Grapevine Babies, Abrakadabra, TCT, Stand back, Kings i školu sviranja Doma mladih. Za mališane će pored podjele poklona biti organizirane radionice i igraonice. Za sve one koji žele pratiti tijek utrka, na Korzu će biti postavljen video wall preko kojeg će se pratiti trkače.

“Kao i svake godine, Homo si teć ima humanitarnu notu, a ove se godine sredstva skupljaju za Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, koji će ta sredstva uložiti u nabavku potrebne opreme”, istaknula je Ana Furlan, voditeljica marketinga Novog lista, pozivajući građane da kupe službenu majicu i narukvicu Homo si teć. Pet kuna od svake majice i kompletan prihod od narukvica namijenjen je spomenutom savezu. Majice po cijeni od 40 kuna i narukvice uz minimalnu donaciju od 10 kuna mogu se naći na štandu Homo si teć na Korzu sve do zadnjeg dana festivala.

“Ponosni smo što i ove godine dm sudjeluje u najdugovječnijem festivalu sporta i rekreacije Homo si teć koji je najbolji dokaz da je sport namijenjen svima koji su spremni napraviti prvi korak. U ime dm-a, pozivam roditelje da nam se pridruže sa svojim najmlađima i iskuse jedinstvenu festivalsku atmosferu”, izjavila je Anđelka Ramljak, područna menadžerica dm-a, koji već sedam godina sudjeluje na Homo si teć sa svojom utrkom djece predškolskog uzrasta dm mići trk.

Treću godinu zaredom Vipnet je zlatni sponzor manifestacije, a ove godine napravili su i korak više te u suradnji s Autotrolejom najavili uvođenje Smartice, digitalne putne karte za sve korisnike javnog prijevoza u Rijeci. “Ovaj projekt ujedno je i podrška humanitarnoj akciji Trčim i pomažem”, izjavio je Alen Gojčeta, direktor ICT prodaje i rješenja u Vipnetu. “Aplikaciju je moguće instalirati već od ovog vikenda, a u ime svih koji to učine tijekom trajanja Homo si teć festivala i pokrenu uplatu aktivacijom na “totemima“ na Korzu, Smartica će donirati 1 kunu u humanitarne svrhe.”