Povežite se s nama

Povodom svečanog obilježavanja 20 godina poslovanja Lučke uprave Rijeka danas su u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja dodijeljene zahvalnice za radni doprinos i neprekidan rad tijekom 20 godina djelatnicima i svim predsjednicima Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka od 1996. do 2016. godine.

Uz ravnatelja Lučke uprave Rijeka Vladu Mezaka i predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Bojana Hlaču, svečanom obilježavanju prisustvovali su i Jadranka Fržop, pomoćnica ministra nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije te predstavnici ključnih institucija uključenih u aktivnosti Lučke uprave Rijeka kroz razne oblike suradnje i projekte koji izravno utječu na razvoj riječkog prometnog pravca u proteklih dvadeset godina.

Pomoćnica ministra Jadranka Fržop istaknula je kako je država Republika Hrvatska podržala sve kapitalne i infrastrukturne projekte Lučke uprave Rijeka jer je prepoznala njezine neosporne prednosti. “Riječka luka na prvom je mjestu po prometu svih vrsta tereta u Hrvatskoj”, rekla je Fržop.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako su Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka svih ovih godina uspješno surađivali i učinili značajne iskorake ne samo u razvoju lučke djelatnosti, već i u aktivnostima da se veliki dio javnih površina, koje više nisu bile u funkciji, učine dostupnim građanima. “Između ostalog, uredili smo šetnice, sidrišta za jahte i omogućili dovođenje hidroaviona u Rijeku. S tim aktivnostima planiramo nastaviti i dalje”, rekao je Obersnel.

Župan Komadina čestitajući uzvanicima rekao je da su svi oni sudjelovali u razvoju Luke Rijeka, riječkog prometnog pravca i Lučke uprave te izrazio vjeru da će se s tim naporima nastaviti i dalje.

Ravnatelj Mezak uoči uručenja nagrade rekao je kako je danas prilika da se zahvali svima koji su doprinijeli i na bilo koji način pomogli razvoju riječkog lučkog područja u prvih dvadeset godina dinamičnog poslovanja. U daljnjem obraćanju istaknuo je dvije ključne godine u razvoju i modernizaciji lučke infrastrukture. Tako je 2003. godine potpisan ugovor o zajmu između Republike Hrvatske, Lučke uprave Rijeka, Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

“Ta je događaj označio početak projekta Rijeka Gateway, odnosno projekta Obnove riječkog prometnog pravca kojim su stvoreni uvjeti za provedbu jednog od najsloženijeg razvojnog projekta u povijesti riječke luke. Bez tog projekta ne bi bilo moguće u potpunosti riješiti probleme nedovoljnih kapaciteta dotadašnje lučke infrastrukture, a tu mislim na proširenje kontejnerskog terminala na Brajdici, gradnju pomorskog putničkog terminala i novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali te prenamjenu lučkog područja Delte i Porto Baroša u urbane sadržaje”, rekao je Mezak.

Drugi ključni moment dogodio se 2015. godine kada je iz fondova osigurano 85% bespovratnih sredstava u iznosu od 30,2 milijuna eura za izgradnju željezničke infrastrukture na kontejnersku terminalu Brajdica.

“Grad Rijeka neizostavni je partner u brojnim projektima koji se izravno dotiču razvoja riječkog prometnog pravca i aktivan suradnik u zajedničkim lokalnim, nacionalnim, ali i međunarodnim inicijativama i aktivnostima u proteklih dvadeset godina”, zaključio je Mezak.

Tijekom svečanosti prikazan je kratki promotivni film i predstavljena novo sveobuhvatno tiskano izdanje koje će se koristiti prilikom promocije riječkog prometnog pravca, kako u zemlji, tako i u svijetu na sajmovima i kroz aktivnu suradnju s međunarodnim udruženjima u čijim odborima kontinuirano sudjeluje i Lučka uprava.

Svečanosti su prisustvovali i brojni uzvanici i dugogodišnji suradnici Lučke uprave Rijeka, predstavnici Hrvatskih željeznica, Lučke kapetanije, Pomorske policije, Carinske uprave, Hrvatske gospodarske komore, Sveučilišta u Rijeci, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke i dr. Među uzvanicima koji su se odazvali pozivu da zajednički proslave obljetnicu, bili su i predstavnici svih koncesionara na lučkom području pod upravom Lučke uprave Rijeka koji na dnevnoj bazi svojim aktivnostima doprinose kvaliteti pružanja usluga u riječkoj luci.

Lučka uprava Rijeka upravlja lučkim područjem koje se prostire na pet lučkih bazena. Uz riječki i sušački bazen, tu je i bazen Bakar, Raša i Omišalj na kojima djeluju vodeće koncesionarske tvrtke Luka Rijeka d.d., Jadranska vrata d.d./ICTSI, JANAF d.d., Exportdrvo d.d. i Sherif import-export d.o.o. Ostale neophodne aktivnosti uz osnovnu, koje na lučkom području treba osigurati, obavljaju brojne tvrtke koje se brinu o održavanju infrastrukture, zbrinjavanju otpada, kontroli količine i kvalitete robe, opskrbi brodova, dostavi goriva, privezu-odvezu plovila, lučkom tegljenju i drugim djelatnostima.

Podsjetimo, nakon konstituiranja Lučke uprave Rijeka kao neprofitne institucije 28. svibnja 1996. godine, započelo je novo suvremeno razdoblje u kojem je riječko lučko područje proglašeno od posebnog nacionalnog interesa Republici Hrvatskoj. Otada se kontinuirano napreduje u razvijanju lučke infrastrukture, modernizaciji i proširivanju lučkih kapaciteta kako bi se ojačala konkurentska pozicija u regiji i dostigao status učinkovite, sigurne i održive morske luke prema europskim mjerilima. Danas se Lučka uprava Rijeka spremno suočava sa suvremenim zahtjevima prometa i logistike, održivim transportom, pitanjima međunarodne sigurnosti i nadzora, zaštite okoliša te daljnjeg razvoja intermodalne povezanosti sa zaleđem.

Grad Rijeka