Povežite se s nama

Vijesti

Sveučilište u Rijeci sudjelovat će u stvaranju Europskog sveučilišta

Objavljeno

na

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena mreža ”Mlada Sveučilišta u budućnost Europe” – (YUFE). Riječ je o jednoj od 17 mreža institucija, koja je od strane Europske komisije odabrana za financiranje, a radit će na povezivanju različitih europskih sveučilišta i stvaranju sveučilišne platforme na europskoj razini. Sveučilište u Rijeci, uz brojne ugledne članove, pridruženi je partner ove inicijative. 

Inicijativu su predstavili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, koordinator projekta za Sveučilište u Rijeci Aleksandar Šušnjar i studentska predstavnica u inicijativi Tea Dimnjašević.

”Radi se o projektu koji je, po mojem sudu, najveći projekt nakon Bologne – radi se o inicijativi stvaranja Europskog sveučilišta, odnosno međusveučilišnih, nadnacionalnih i nadregionalnih kampusa. Pozvalo nas je Sveučilište u Maastrichtu, jer s njima u potpunosti dijelimo svoju misiju – mnogo veći društveni angažman, otvorena sveučilišta i ‘razbijanje izolacije’. Od 54 prijave, 17 ih je odabrano za financiranje, a YUFE je jedna od najjačih. Ova mreža uključuje i neakademske institucije i stavlja naglasak na suradnju s gospodarstvom i zajednicom. Za sada je ovo u fazi pilot-projekta, koji će trajati 3 godine. Posebno nas je privukla bliskost naše misije i dijeljenje europskih vrijednosti, s naglascima na: 1.europski identitet i odgovornost i globalnom svijetu; 2. dobrobit građana, 3. digitalno društvo i 4. otvorenost društva. Planiramo izaći iz silosa nacionalnih i regionalnih politika obrazovanja i postati u punom smislu europsko integrirano sveučilište. Sve institucije imaju i potvrde od gradonačelnika gradova i čelnika regija u kojima se nalaze, što pokazuje snažnu podršku lokalne zajednice ovoj inicijativi”, kazala je rektorica. 

”Ujedinjenost sa zajednicom i utjecaj institucije na zajednicu jako se cijeni na svim ovim sveučilištima. Studentima se želi omogućiti prohodnost kroz kolegije, studije, institucije… bilo da se radilo o fizičkim mobilnostima ili virtualnim programima. Očekuje se da bi oko 50 % studenata u budućnosti trebao studirati na ovakav način. Virtualni programi značili bi i dijeljenje najboljih resursa, ali bi se radilo i na jačanju fizičke mobilnosti. Integriranje u zajednicu podrazumijevao bi da ne samo studenti, nego i nastavnici budu uključeni u mobilnost i razmjenjuju iskustva i znanje. U sklopu iduće godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, a hrvatska predsjedavati Europskom unijom, bit će organizirana događanja povezna s ovom temom”, rekao je Aleksandar Šušnjar. 

Tea Dimnjašević, predstavnica studenata uključenih u projekt naglasila je: ”Drago nam je što možemo biti dio ove velike inicijative i što smo od početaka uključeni kao ravnopravni partneri. Ta prohodnost koja se najavljuje bit će izvrsna za studente, jer će moći imati ogroman izbor i dobiti u svome obrazovanju najbolje od više institucija, kombinirajući raznovrsne kolegije i programe, koji će biti jedinstveno prepoznati na europskoj razini.”

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.01.2023.
Od četvrtka, 26. siječnja 2023. godine bit će zatvoren istočni ulaz / izlaz na parkiralište Delta zbog radova na uvođenju novog sustava naplate. Previđeno trajanje radova je minimalno 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram