Povežite se s nama

Vrijeme koje nas je dočekalo u paketu Velikog tjedna pokazalo nam je svoju proljetnu i zimsku stranu.

Prvoaprilski su dnevni maksimalci na obali i otocima dosezali 17°C, ponegdje čak i 18°C uz vedrinu i sunce. Dolaskom ciklone sa zapada koja je otvorila prostor za prodiranje hladnog zraka sa sjevera, subota je bila osjetno hladnija, s maksimalnim temperaturama svega do 11°C.

Vikend ciklona najviše je oborina donijela gorskim predjelima (Crni Lug, 9 mm), a najmanje kiše palo je na Rabu (2 mm). Uskrs se zabijelio tek kojim centimetrom snijega u Gorskom kotaru, no sasvim dovoljno da probudi “zimski” ugođaj. Odmicanjem ciklone prema jugoistoku, vjetar južnih i istočnih smjerova zamijenila je jaka i olujna bura s udarima koji su podno Velebita prelazili i 100 km/h.

U nadolazećem tjednu, u njegovoj prvoj polovici jačat će utjecaj prostrane Azorske anticiklone sa zapada, dok nas u ostatku i dalje pretežno sunčano i toplo vrijeme uz nešto veći postotak vlage u zraku.

Utorak donosi djelomično sunčano vrijeme, no ne i potpunu vedrinu. Umjerena bura, koja će samo na prostoru Velebitskoga kanala još uvijek biti jaka, puhat će veći dio dana. Na otvorenom moru zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak. Postupno toplije vrijeme, živu u termometru moglo bi dovesti do 15°C.

Sredina tjedna biti će obilježena daljnjom stabilizacijom, uz sve manje oblaka i porast temperature. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni.

Četvrtak i petak dočekat ćemo u znaku sunčanog i vedrog vremena, s dnevnim maksimalcima ponovno i do 18°C. Zbog slabljenja anticiklone sa zapada, vlažniji zrak dolazit će do naših područja uz slab vjetar istočnog i južnog smjera.

Vikend ponovno uz nešto više oblaka, ali i temperature koje će se ozbiljno približiti 20°C. Prema sadašnjim izgledima, kiše do kraja tjedna neće biti.

Ri Meteo