Povežite se s nama


Golemi požar na Škurinjama prošlog je petka uzbunio javnost. Naime, nešto iza 21 sat riječki su vatrogasci dobili dojavu o požaru u skladištu tvrtke Elgrad specijalizirane za drvnu građu. Budući da je čitav asortiman u skladištu bio lako zapaljiv, plamen je vrlo brzo progutao čitav poslovni prostor Elgrada. Brojni promatrači ostali su šokirani prizorom kakvi se mogu vidjeti samo na TV-u tijekom sezona velikih požara otvorenog prostora. Vatrogasci su vrlo brzo stigli na poprište i nakon dva sata stavili požar pod kontrolu, ali se požar gasio do ranih jutarnjih sati. Materijalna šteta je golema, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava.

Javnost je odmah počela nagađati o uzrocima požara, a tijekom jučerašnjeg dana stigla je vijest iz Službe općeg kriminaliteta policijske uprave primorsko-goranske da je uzrok požara ljudski faktor. Priveden je 35-godišnji hrvatski državljanin zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

“Sumnjiči se da je 16. veljače, oko 21 sat, u skladištu u vlasništvu zagrebačke tvrtke na Škurinjskoj cesti u Rijeci izazvao požar ispraznivši pepeljaru s neugašenim cigaretama u plastičnu vreću za otpad. Skladište je napustio bez da se prethodno uvjerio da su svi opušci ugašeni, uslijed čega je došlo do zapaljenja sadržaja plastične vreće. Nastali požar proširio se na skladišni prostor spomenute tvrtke sa strojevima, opremom i drugim predmetima, kao i na skladište druge tvrtke te na autopraonicu u neposrednoj blizini. Sveukupna materijalna šteta cijeni se na više milijuna kuna”, stoji između ostalog u njihovom priopćenju.

Međutim, javnost će sigurno zanimati tko istražuje uzroke požara i kako se na zgarištima otkrivaju uzroci i nalaze tragovi. Odgovore na ta pitanja potražili smo kod zamjenika zapovjednika riječkih vatrogasaca Daria Gauša.

“Hrvatski sustav vatrogastva ne poznaje inspekcijsku službu za istraživanje uzroka požara kao svoju ustrojstvenu cjelinu pa treba naglasiti da vatrogasci ne istražuju uzroke požara već to radi inspekcijska služba u sklopu policijske uprave, a u određenim slučajevima u istraživanje će se uključiti i stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, kao što je to bilo i u slučaju Elgrada. Prve radnje u smislu istraživanja uzroka požara usmjerene su prema identifikaciji energetskog izvora zapaljenja i materijala koji se prvi zapalio, a time i lociranja centra požara”, rekao je Gauš za Fiuman.hr

Koje su zadaće istražitelja?

“Ponajprije treba utvrditi mehanizam koji je rezultirao uspostavljanjem kontakata gorive tvari i energetskog izvora. Zatim valja utvrditi da li je do požara došlo nepažnjom kao što se pretpostavlja da je došlo u slučaju požara Elgradovog poslovnog prostora ili je uzrok požara tehničke prirode vezano uz propuste u izgradnji, dotrajalost instalacija, kvarove na instalacijama, uređajima i opremi kao i fizikalno-kemijske procese. Posebna će se pozornost obratiti i na mogući nastanak požara namjernom ljudskom radnjom.”

Tko za pravo vodi istragu i kako ona izgleda?

“Nazivamo je ekipa za istraživanje požara koja se sastoji od stručnjaka u svom području. To su djelatnici policije, kriminalistički tehničari, a prema potrebi i vještaci – specijalisti za požare. Najčešće su u ekipi za istragu inženjeri kemije, elektrotehnike i strojarstva. Prva faza očevida počinje već za vrijeme gašenja. Tu se utvrđuju činjenice koje će biti važne u istrazi poput određivanja žarišta kao i pravaca širenja požara. Druga faza očevida je pregled opožarenog područja i analiza tragova. Tu se utvrđuje centar požara, a to je najčešće mjesto gdje su oštećenja najveća. Treća faza podrazumijeva razgovor s očevicima. U ovoj će fazi istrage od iznimnog značaja biti razgovor s vatrogascima, s obzirom na to da su oni ti koji mogu dati mjerodavne informacije vezano uz zatečeno stanje te razvoj i širenje požara. Od velike je važnosti i razgovor s ostalim očevicima, građanima koji su se zatekli na mjestu događaja, koji iznošenjem svojih zapažanja mogu istražitelje usmjeriti na pravi trag.”

Jednom kada je lociran centar požara, ne mora nužno biti i otkriven uzrok požara. Istražitelji će često biti suočeni s činjenicom da su tragovi oštećeni na račun toplinskog djelovanja pa će ponekad ključne radnje biti obavljene u laboratoriju.”

Koja je uloga vatrogasaca u istrazi?

“Mi vatrogasci smo zaduženi za samu akciju gašenja i spašavanja ljudi i imovine. Međutim u istrazi smo važan čimbenik koji utječe na promjenu slike mjesta događaja. Činimo sve što možemo da očuvamo mjesto događaja”, zaključio je Gauš.