Povežite se s nama


Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, od 1. do 8. lipnja ponovno nas vraća “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Fiumare su na konferenciji za medije predstavili predstavnici organizatora – Marina Medarić, zamjenica Župana Primorsko-goranska županije, Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Ines Boban Štiglić voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka te Robert Mohović, predsjednik Udruge „Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske će barke ponovno uploviti na samo Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku. Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja… samo su dio programa koje nudi Fiumare.

Svečano otvorenje festivala održat će se 2. lipnja u 12 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program i počasni defile Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, “Bakarskih kapetana i gospode” i Kluba prijatelja Grada Trsata.