Povežite se s nama


Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 5. i petak 7. travnja 2017. u 19.30 sati vraća se iznimno uspješna i hvaljena Verdijeva opera „Otello”, u inovativnoj i atraktivnoj režiji Marina Blaževića. Operna predstava, spektakl kao poezija svjetla i sjene, koja je oduševila i publiku i kritiku te bila popraćena ovacijama i ocjenama struke poput: sjajno, čudesno, uzbudljivo, strasno, vrhunski… za svjetske pozornice… pravo scensko čudo stvoreno dizajnom svjetla,  u svojim dvjema travanjskim izvedbama donosi još uzbudljivih novosti u pjevačkoj podjeli.

Izvedbama će, umjesto ranije najavljenog Roberta Trevina, spriječenog zbog objektivnih razloga, ravnati maestro Zoran Juranić u srijedu te maestro Ville Matvejeff u petak.

Solistička će podjela travanjskih izvedbi „Otella“ na sceni po prvi put spojiti dvojicu Suriana, oca Giorgia i sina Christiana, i to na izvedbi u srijedu, 5. travnja. Nacionalni prvak HNK Ivana pl. Zajca, iskusni bas-bariton Giorgio Surian tumačit će ulogu Jaga, a njegov sin, mladi tenor Christian ulogu Cassia. Iako su u nekoliko navrata već nastupili zajedno, ovo će biti  njihov prvi zajednički nastup u velikoj opernoj produkciji.

Ivana Srbljan zabilježit će pak svoj prvi nastup u „Otellu“. Neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, po prvi će put pjevati ulogu Emilije i to na obje izvedbe.

U ulozi Otella, također obje večeri, nastupit će tenor Luis Chapa, česti gost riječke Opere, koji će nakon brojnih svjetskih pozornica, sljedeće sezone debitirati i u newyorškom Metropolitanu ulogom Pinkertona u Puccinijevoj „Madami Butterfly“.

Desdemona će ponovno biti riječka sopranistica Anamarija Knego koja je ovom ulogom, „dočaravši svu ljubav, bol i nemoć žene koja je nevina i satkana od ljubavi“, već snažno osvojila i kritiku i publiku. Voljen Grbac pjevat će ulogu Roderiga, ulogu Lodovica Slavko Sekulić, a Dario Bercich ulogu Montana. Na izvedbi u srijedu, 7. travnja, ulogu Cassia pjevat će Marko Fortunato.

Suradnica za scenski pokret i koreografkinja je Selma Banich, oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić. Voditeljica zbora je Nicoletta Olivieri, a koncertni je majstor Anton Kyrylov. Dječji zbor „Toretta” i Djevojački zbor PZM „Josip Kaplan” pripremile su Doris Kovačić i Suzana Štefanić. U predstavi sudjeluje i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Premijerom u veljači, operno remek-djelo, pretposljednja i po mnogima najbolja Verdijeva opera „Otello“ se nakon pedeset i šest godina vratila na riječku opernu scenu. Za soliste, ova je opera poseban zadatak s obzirom da se radi o nekim od najzahtjevnijih opernih uloga uopće. Iz brojnih razloga, pjevaju ih solisti dorasli nevjerojatno velikom vokalnom i emocionalnom zadatku.