Povežite se s nama


U četvrtak 19. listopada, u 19:30 u Art-kinu, bit će svečano otvoren četvrti Međunarodni studentski filmski festival STIFF koji na veliko platno donosi presjek recentnog svjetskog studentskog filma.

U konkurenciji za najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te najbolji film po izboru publike nalazi se 38 radova iz 21 zemlje svijeta, uključujući Hrvatsku, koje su umjetničke direktorice i selektorice programa Maša Drndić i Sanja Marjanović podijelile u devet tematskih blokova simboličkih naziva Zametnuti, Ono o čemu ne pričamo, Neki drugi, Odiseja, Smetnje, Zagrljaj, Epizode, Ovdje! i Šaputanja.

Svi filmovi u programu nedvojbeno dokazuju da studenti stvaraju zrelo i promišljeno te da njihov rad nimalo ne zaostaje za onim koji nastaje izvan obrazovnih institucija.

Teme su aktualne: obiteljski i ljubavni odnosi, specifični portreti, migracije, religija, izgubljeni prostori, mladost-ludost i pozicije manjina, no najvećim ih dijelom objedinjuje ovogodišnja krovna tema – Social Issues odnosno Društvena pitanja.

I riječki su studenti također sve osposobljeniji za obavljanje organizacijskih zadataka u sklopu festivala. Od osmišljavanja vizuala koji ove godine potpisuje studentica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Sandra Kvaranta, do produkcijskih i promotivnih poslova u koje je uključeno tridesetak studenata.

Studenti su uključeni i u žiriranje, pa o najboljem animiranom filmu uz hrvatsku animatoricu Petru Zlonogu i mađarsku animatoricu Annu Ottlik odlučuje studentica Katarina Zrinka Šarić, o najboljem dokumentarnom filmu uz filmskog kritičara Hrvoja Krstičevića i sirijsku redateljicu Hudu Takriti odlučuje studentica Marta Ban, a o najboljem igranom filmu uz selektoricu studentskog programa kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu Asju Krsmanović i beogradskog redatelja Nikolu Zdravkovića odlučuje student Filip Kušter.

Raspored:
Prvi programski blok, pod nazivom Zametnuti, počinje u četvrtak u 18 sati. Slijedi svečano otvorenje u 19:30, te programski blok Ono o čemu ne pričamo u 20 sati. U petak program počinje u 18 sati blokom Neki drugi, i nastavlja se u 19:30 blokom Odiseja. U subotu program u 17:30 počinje blokom Smetnje, u 19 sati na redu su filmovi objedinjeni blokom Zagrljaji a u 20:30 Epizode. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, program počinje u 17:30 blokom Ovdje!, u 20 sati bit će proglašeni pobjednici a nakon proglašenja bit će prikazan posljednji programski blok, Šaputanja.

Nakon nekih od programskih blokova s publikom će se voditi i moderirani Razgovori STIFF filmskog kruga: u četvrtak u 21 sat, u petak u 20:30 i u nedjelju u 18:45, svi u atriju Art-kina.

Najavljena su i druženja, u Book caffeu Dnevni boravak u petak i u nedjelju od 22 sata te u Tunelu u subotu od 22 sata.

Organizatori su festivala Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. STIFF podupiru Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.

Ulaz na sve programe je besplatan!