Povežite se s nama

Vijesti

U KBC-u Rijeka prvi put u Hrvatskoj izvedena napredna korekcija srčanog zaliska bez kirurškog reza

Objavljeno

na
U KBC-u Rijeka kod tri su bolesnika s teškom srčanom greškom – propuštanjem ili regurgitacijom mitralnog zaliska i istodobno prisutnim visokim rizikom za klasičan kirurški zahvat – tijekom srijede, 25. listopada i četvrtka, 26. listopada 2023. uspješno učinjene korekcije greške bez kirurškog reza.

U sva tri slučaja primijenjena je jedna od najinovativnijih metoda intervencijske kardiologije – ugradnja kopči PASCAL koje priljubljuju rubove listića zaliska, što je ujedno prvi put učinjeno ovom metodom u Republici Hrvatskoj.

Kod sva tri bolesnika zahvati ugradnjom kopči PASCAL, „rub na rub“ korekcije teškog popuštanja mitralnog zaliska, protekli su uredno. Planirani je boravak u bolnici dva dana, iza čega se očekuje kraći kućni oporavak po detaljnim uputama te postupan povratak normalnim životnim navikama uz redovite kardiološke kontrole.

Kardiokirurški zahvat i popravak ili zamjena zaliska svakako je prva opcija u većine bolesnika, no za one bolesnike koji imaju visok rizik od takvog zahvata, postoji opcija intervencije bez kirurškog reza kada se u srčane šupljine pristupa kroz neku od velikih krvnih žila. Ovakve su intervencije mitralnog zaliska na riječkoj Kardiologiji izvođene uspješno i ranije, metodama koje su tada bile dostupne.

Srce je pumpa koje svojim radom omogućava cirkulaciju krvi u dva smjera – kroz pluća i kroz sva druga tjelesna tkiva. Da bi krv cirkulirala u „pravom“ smjeru, potrebno je da se sva četiri zaliska koja naše srce ima, pravilno otvaraju i zatvaraju. Propuštanje mitralnog zaliska ili mitralna regurgitacija drugi je po učestalosti poremećaj srčanih zalisaka. Mitralni se zalisak nalazi između lijeve klijetke i pretklijetke. Kod mitralne insuficijencije dolazi do propuštanja krvi u trenutku kada bi krv trebala cirkulirati iz klijetke u aortu te se njezin određeni dio vraća u lijevu pretklijetku umjesto da opskrbljuje tijelo. Ukoliko je volumen navedenog povrata krvi značajan, dolazi do niza ozbiljnih subjektivnih smetnji i konačno popuštanja srca, uz postupno napredovanje morfoloških i funkcionalnih promjena ne samo mitralnog zaliska već i brojnih drugih srčanih struktura. Cijelo je srce time uključeno u začarani krug ove bolesti koja neumitno napreduje, uzrokuje opetovane hospitalizacije zbog popuštanja srca i završava smrću bolesnika ukoliko se njezino napredovanje ne prekine na vrijeme.

U trajnom praćenju najnovijih trendova riječki tim kardiologa – u sastavu Gordana Bačić, dr. med., mr. sc. Ivana Smoljan, doc. dr. sc. David Gobić, doc. dr. sc. Tomislav Jakljević i doc. dr. sc. Vjekoslav Tomulić, u rujnu ove godine, prije rasplamsavanja ratnih sukoba, boravili su na teoretskoj i praktičnoj edukaciji u međunarodnom centru za biomedicinske inovacije u Tel Avivu. Uz međunarodno priznate stručnjake na čelu s prof. Haimom Danenbergom riječki su stručnjaci tijekom boravka u Izraelu imali priliku naučiti novosti iz endovaskularne medicine – medicinskih zahvata koji se provode pristupom kroz krvne žile i često zamjenjuju velike kirurške zahvate.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, po struci i sam kardiolog, ovom nam je prilikom komentirao: „Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka još je jednom pokazala kako svojim bolesnicima osigurava najnovije međunarodne trendove i najviše standarde u dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Svakako nije riječ o slučajnosti, već o predanom timu stručnjaka koji kontinuirano uče i rade kako bi prikupljena znanja i stečene vještine nesebično podarili zdravlju svojih bolesnika. Riječka je kardiologija poznata kao širi regionalni centar izvrsnosti, kolektiv zajedništva i pozitivne energije, što sve rezultira izvrsnim rezultatima i činjenicom da priljev kadrova posljednjih godina neupitno nadmašuje njegov odljev.“

“Uveli smo još jednu novu metodu liječenja kojom možemo pomoći kardiološkim bolesnicima: zahvat koji je minimalno invazivan, vrlo učinkovit, a bolesnicama omogućuje iznimno brz oporavak i povratak u normalan život. Naravno, svaki napredak struke i uspjeh određenog zahvata nije moguć bez angažiranosti i predanog rada cijelog tima naših medicinskih sestara instrumentarki i tehnologa medicinske radiologije. Stručnost i vještinu kolega liječnika uključenih u sam zahvat ne mogu dovoljno naglasiti, pogotovo dr. Gordane Bačić i dr. Ivane Smoljan, bez čijeg bi vrhunskog ultrazvučnog navođenja zahvat bilo nemoguće izvesti. Posebno hvala našoj kardijalnoj anesteziji i dr. Vlatki Vujnović Đukić za vođenje bolesnika kroz zahvate. Kao i obično, u medicini bez multidisciplinarne suradnje nema uspjeha. Izuzetno sam ponosan i zahvalan što sam dio ovakve skupine ljudi, koja stalno traži nove izazove i trudi se pomaknuti granice kako bi pomogla našim bolesnicima“ – istakao je doc. dr. sc. Vjekoslav Tomulić.

„Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka bila je pionir u uvođenju perkutanih zahvata na mitralnom zalisku kada je 2017. godine uvela metodu Mitraclip kao modalitet endovaskularnog liječenja bolesnika s teškom insuficijencijom (propuštanjem) mitralne valvule. Izuzetno smo sretni da smo sada prvi u Hrvatskoj uveli metodu PASCAL kao svojevrstan nastavak i napredak dosadašnjeg liječenja. Svi bolesnici podvrgnuti zahvatu PASCAL dobro se oporavljaju i već su uključeni u poslijeoperacijsku fizikalnu rehabilitaciju. Rezultati samog zahvata su odlični, u skladu sa znanstvenom literaturom i svjetskim trendovima. Iskreno se nadam da će ovu metodu prepoznati naši kolege iz drugih hrvatskih centara kako bismo svim bolesnicima mogli omogućiti suvremeno, sigurno i pravovremeno liječenje“, objasnio je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže