Povežite se s nama

Vijesti

U lipnju će Kostrena dobiti prve korisnike nove generacije Interneta

Objavljeno

na
U lipnju bi Kostrena mogla dobiti prve korisnike nove generacije interneta. Općina Kostrena jedna je od potpisnica Sporazuma o provedbi razvoja širokopojasne svjetlovodne infrastrukture na području riječkog prstena iz 2018. godine. Radovi na gradnji primarne optičke infrastrukture na području Kostrene započeli su u prosincu 2020. Položeni su svi primarni i agregacijski kabeli i ugrađeni svi priključni ormarići za spajanje korisnika. Završavaju se građevinski radovi na uvodu glavnih kabela u centralu i samo spajanje. Krajem svibnja mreža bi trebala biti operativna za puštanje usluga operatera prema krajnjim korisnicima. Nakon tesiranja signala krajnji korisnici koji su predali zahtjev za ukopčanje na mrežu RUNE dobit će uplatnice za izradu kućne instalacije.

Mreža RUNE je početak razvoja širokopojasne svjetlovodne infrastrukture na području Kostrene, a pored ovog projekta i teleoperateri u skladu sa zahtjevima i potrebama korisnika razvode svoju infrastrukturu na različitim lokacijama. Općina Kostrena želi ostvariti cilj da područje Kostrene što prije bude u cijelosti pokriveno.

Rural Network Project (RUNE) pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike na područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije) i Slovenije, na područjima koja nisu pokrivena. RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva digitalizacije EU te brzinama većim od 1Gbps omogućiti uvođenje čitavog niza pametnih usluga.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram