Povežite se s nama

Vijesti

U Opatiji je do sada cijepljeno 608 osoba, kreće druga faza

Objavljeno

na
U gradskoj vijećnici održana je sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Opatije. Tom prilikom članovi Stožera osvrnuli su se na prošlu, 2020.  godinu koja je bila iznimno izazovna i od operativnih snaga stožera tražila nove napore. Pandemija koronavirusa koja je promijenila cjelokupno funkcioniranje svakodnevnog života dovela nas je u dosad neviđenu situaciju u kojoj smo suočeni s nevidljivim ugrozom, s kojom živimo već godinu dana, rečeno je.

– Na području Grada Opatije trenutno je 15 oboljelih od COVID-19 virusa, od toga je jedan slučaj od jučer. Prošloga je vikenda bilo 7 novooboljelih, riječ je o dvije obitelji. Od početka epidemije na području Grada Opatije bilo je 712 slučajeva covid-19 pozitivnih osoba, od kojih je 10 osoba preminulo. Stoga još uvijek ne možemo reći da je pandemija gotova i nije vrijeme za veliko opuštanje. Neizvjesno je što nam donose novi sojevi virusa, koji su u nekim europskim zemljama već značajno prisutni među novooboljelima. Pozivamo građane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se pridržavaju važećih mjera, naglasio je epidemiolog opatijske ispostave NZZJZ –a Mario Sušanj.

Na sjednici Stožera je dana i informacija o tijeku cijepljenja na području Opatije. Krajem prosinca počela je prva faza cijepljenja koja je pri kraju. Cijepljeni su štićenici i zaposlenici domova za starije i nemoćne osobe, zdravstveni djelatnici, interventne postrojbe i pacijenti na dijalizi. Ukupno je u Opatiji cijepljeno 608 osoba.

– Prošloga je petka započela druga faza u kojoj se cijepe osobe starije životne dobi i kronični bolesnici. Organizaciju cijepljenja preuzeo je Dom zdravlja, odnosno liječnici obiteljske medicine uz koordinaciju s NZZJZ-om. Do sada je kroz drugu fazu cijepljeno 36 Opatijaca, ovoga tjedna će biti cijepljeno njih još 120. Cijepljenje se obavlja na dva lokaliteta: u opatijskom Domu zdravlja za građane Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage te u Domu zdravlja u Matuljima za građane s područja Općine Matulji. Ukoliko će u predstojećoj fazi masovnog procjepljivanja stanovništva za to biti potrebno osigurati neki drugi prostor Grad Opatija će osigurati jedan od primjerenih prostora, kazala je načelnica Stožera Vera Aničić.

Interes za cijepljenje raste te pozivam sve građane koji se žele cijepiti da se za to predbilježe kod svoga liječnika obiteljske medicine. Pritisak na sustav u Opatiji rade i osobe koje ovdje borave povremeno, a nemaju prebivalište, no isto bi se željeli cijepiti u Opatiji, kazao je Sušanj.

– Uložili smo veliki trud i uspjeli osigurati funkcioniranje turističke sezone koja je u konačnici ostvarila i solidne rezultate. Valjalo je prilagoditi život i rad situaciji, a da se ne umanji sigurnost za zdravlje građana Opatije i brojnih posjetitelja. A na kraju godine potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju dodatno nas je stavio na test, u njemu su djelatnici opatijske JVP sudjelovali od prvoga dana, naglasio je zamjenik načelnice Stožera i zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić u osvrtu na rad Stožera u prošloj godini.

Načelnik Policijske postaje Opatija Tomislav Milkovićistaknuo je kako su se policijski službenici s posebnim izazovom susreli u vrijeme potpunog „lockdowna“ kada su kontrolirali nadzorne punktove između općina i županija, a cijelo su vrijeme aktivni i na zaštiti državne granice i sprječavanju ilegalnih migracija.

– Naša je zajednica jako dobro reagirala u ovim izvanrednim uvjetima, briga o potrebitima nije smanjena, povećanim opsegom radili smo, uz pomoć brojnih volontera i u uvjetima pandemije i u pomoći potresom stradalim područjima, istaknula je ravnateljica GDCK Đana Pahor te posebno zahvalila svim dobrovoljnim darivateljima krvi, broj kojih je u prošloj 2020. godini značajno porastao.

Nakon prihvaćanja Analize stanja sustava Civilne zaštite na području Grada Opatije za 2020. i Godišnjeg plana razvoja sustava Civilne zaštite na području Grada Opatije za 2021. na današnjoj sjednici Stožera ti će dokumenti biti upućeni Gradskom vijeću na usvajanje.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram