U ovim hladnim danima potrebna je pomoć i napuštenim psima

azil-pas
Banner

Sijeno, tople deke, stari ručnici i krpe, sve će to dobro doći životinjama zbrinutima u skloništu na Viškovu, rekla je u programu Radio Rijeke Vilena Bruketa Matković, volonterka riječkoga Društva za zaštitu životinja.

U skloništu je situacija alarmantna, upozorava Vilena i dodaje da je jako hladno i volonterima koji sa životinjama provode dane. “Ali nakon radnoga dana u azilu, ljudi odlaze u tople domove, a psi ostaju”, kaže. Trenutno je u azilu 86 pasa, a 11 štenaca i dvije odrasle kujice su u toplom smještaju kod privremenih udomitelja.

Azil nema struje i psima je noću vrlo hladno. “U njihove kućice stavljamo sijeno ili deke, ali teško im je, voda u padelicama se zaledi. Ujutro izbijemo taj led, ali svježa voda se uskoro opet zaledi”, priča Bruketa Matković. O napuštenim psima trenutno brine dvadesetak aktivnih volontera. Iako se prošlih se mjeseci priključilo nekoliko novih, volonetera uvijek nedostaje.

“Podijeljeni smo po danima, svatko može doći po jedan dan u tjednu na nekoliko sati, ali da nas je više bilo bi lakše i psima i nama”, ističe ova umjetnica, keramičarka i galeristica, koja dio slobodnoga vremena posvećuje napuštenim životinjama. “Nekad mi se čini da je puno posla, ali osjećam se sretnije i ispunjenije”, kaže Vilena te poručuje da svatko može odvojiti malo vremena – i sat tjedno velika je pomoć.

S gradskih ulica za ovih hladnoća stižu svakodnevne dojave o napuštenim životinjama. Nedavno je na smetlištu pronađena kujica s tek okoćenim štencima, kojima su pronašli privremeni smještaj. “Pozivam ljude da nas kontaktiraju i privremeno smjeste neku životinju. Prosjek čuvanja šteneta je tjedan ili dva, štenci se srećom brzo udome, a topli kutak u domu spašava živote”, ističe Vilena Bruketa Matković u razgovoru za Radio Rijeku.

Kontaktirati ih možete putem njihove Facebook stranice.