Povežite se s nama


U galeriji Erste Club u Rijeci održat će se otvorenje izložbe studenata Akademije primijenjenih umjetnosti pod nazivom “emocija/materija/proces” autorica Dolores Đuračić, Petre Bojovski i Silvie Golja.

Na izložbi gledatelji će moći vidjeti slike i instalacije koje su nastale kao rezultat eksperimentalnog istraživanja tijekom preddiplomskog studija. Autorice su gradile različite kompozicije i istražile nove forme uz međusobno nadopunjavanje.

Tijekom svog dosadašnjeg rada autorice su sudjelovale na više skupnih projekata kao što su “SuncEEEEE” u sklopu 13. Festivala znanosti, “Introspekcija”, “Izrada spomenika Nikoli Tesli, “Punat Sea Art”, “Mosaic city”, izložba fotografija u Erste Clubu.

Što vas povezuje kao umjetnike?
Kao umjetnike nas povezuje eksperimentiranje i istraživanje mogućnosti materijala, pogotovo slojevitosti.

Pružaju li vam dovoljno slobode za izražavanjem?
Silvia: “Slikanje me ispunjava, te mi pruža dovoljno slobode za izražavanje, no voljela bi se okušati i u staklu i keramici, možda se i vratiti tekstilnom dizajnu.”
Petra: “Iako samo kiparstvo pruža dovoljno slobode za izražavanjem i stvaranjem u različitim tehnikama i stilovima, bavim se slikanjem i crtanjem (ilustracijom) te šivanjem.”
Dolores: “Trenutno se bavim samo slikarstvom. Ideje iz tog medija jednog dana želim realizirati u mozaiku. Eksperimenti i različiti materijali pružaju mi dovoljno slobode za izražavanjem i za mene su neiscrpna inspiracija.”

Kakve materijale najviše preferirate koristiti i zašto?
Silvia: “Kao podlogu za slike platno i mediapan, od slikarskih tehnika najviše slikam akrilnim bojama, zatim ugljenom, akvarelom, tušem, pastelama. Volim kombinirati tehnike zbog toga što mi one pružaju najveću mogućnost eksperimentiranja.”
Petra: “U svom radu koristim jako puno različitih materijala, konkretno u izloženim instalacijama najviše su korišteni papir i Drvofix, te zatim boja i ostali reciklirani materijali. Trenutno ne mogu izdvojiti neki najdraži materijal jer to ovisi o onome što radim, svaki materijal ima svoje prednosti i mane.”
Dolores: “Trenutna preokupacija su mi Drvofix, novinski papir i čađa. Sve tri komponente drugačije reagiraju na podlozi. Potrebno je dosta proučavanja i rada s njima da bi se na kraju dobio željeni rezultat. Slučajnosti koje se događaju u procesu rada znaju biti jako zanimljive.”

Što za vas predstavlja slojevitost po pitanju emocija i koje sve emocije otkrivate u radovima?
Silvia: “Kroz sam rad istražujem emocije koje me obuzimaju tijekom slikanja (smirenost, uzbuđenje, nervoza, sreća, zadovoljstvo-nezadovoljstvo, melankolija, tuga, spokoj) te nakon završetka rada primjećujem emocije i reakcije promatrača. Slojevitost je više vezana za materijale i načine slikanja, pristupanja podlozi i bojama (impasto, lazurni namazi)”
Petra: ”Slojevitost na svojim radovima stvaram neplanirano, vođena samo emocijama i osjećajem za materiju. Emocije koje otkrivam u svojim radovima također nisu planirane, a isto tako drugima vjerojatno nisu ni vidljive. Trenutno ni ja sama ne znam koje se sve emocije nalaze u mom radu, one su bile tu kada sam ga stvarala, pretopile su se u slojeve i nastavile dalje.”
Dolores: “Moji radovi nastaju kroz dugotrajni proces. Rad obuhvaća jedan period mog života prožet s više emocija, ali na kraju s vidljivom samo jednom, onom koja se pobudi kod promatrača. Emocije koje ja otkrivam u radovima mislim da nisu vidljive promatraču jer on sliku doživljava na svoj način.”

Gdje pronalazite inspiraciju?
Silvia: “Inspiraciju za rad tražim u svojoj okolini, ljudima, raznim videima, filmovima, no ne znači da ju tamo uvijek i nađem. Inspiracija je kratkog trajanja. Ona dođe i prođe. Kontinuirani rad je taj koji vodi napretku i ostvarenju željenog cilja.”
Petra: “Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje i u samom radu. Nemam neke posebne rituale i tehnike za dobivanje inspiracije. Svaku priču koju čujem ili zamislim automatski zamišljam vizualno te iz toga crpim svoje ideje, a tijekom rada dolaze sve ostale.”
Dolores: “Kroz promišljanje o vlastitim radovima inspiracija dolazi sama od sebe. Mogu je pronaći u bilo čemu, ali isto tako postoje trenuci kad „nemaš“ inspiracije, onda mi dosta pomogne promatranje starijih radova na temelju kojih se uvijek pojavi neka nova ideja.”

Kakvi su vam planovi nakon završetka akademije?
Silvia: “Definitivno se planiram nastaviti baviti umjetnošću, no voljela bi i održavati likovne radionice djeci, možda predavati likovnu kulturu u školi.”
Petra: “Trenutno nemam neke strogo određene planove, ali najvažnije mi je da mogu ostvariti ono što želim. Smatram da sam jako sretna jer imam tu mogućnost i dovoljno strpljenja da mogu uživati u onome što radim. Sve me to ispunjava i na kraju dana znam da sam svoje vrijeme potrošila na nešto što me zanima i čime se želim baviti.”
Dolores: “Po završetku Akademije svakako ću se nastaviti baviti umjetnošću. Osim djelovanja kao samostalni umjetnik, želja mi je raditi s djecom s posebnim potrebama kroz likovno kreativna druženja.”

Pozivaju se svi ljubitelji umjetnosti da 03.03.2017. u 20 sati dođu na otvorenje izložbe “emocija/materija/proces” u Erste Club (Ulica Frana Supila 6). i podrže mlade studentice

Marketing