Povežite se s nama

Mozaik

U petak u HKD-u premijera predstave o povezanosti Trsta i Rijeke nakon 1. svjetskog rata

Objavljeno

na
U petak, 28. prosinca riječku će premijeru doživjeti predstava “I due ribaltoni: Trieste 1918 e Fiume 1919” /  „Dva prevrata: Trst  1918. i Rijeka 1919.“ Predstava nastala u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Associazione Internazionale dell’Operetta iz Trsta bit će izvedena u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

Povijesni dogođaji nakon Prvog svjetskog rata povezuju Trst i Rijeku, a povezuju ih i glad, bolest te epidemije, ugnjetavanja, osjećaj pripadnosti prema urušenome austrougarskom carstvu.

Priča se odvija na jednom jedinom mjestu što je pružilo mogućnost da svi budu zajedno, bez političkih ili socijalnih razlika: u umobolnici u Trstu.

Definicija društvene iluzije par excellence, „Il ribaltone”, jest promjena vlade.

Predstava je to na dijalektu koja kroz glazbu i tradiciju, različitosti i sličnosti, rekonstruira istovremeno i nostalgični i duhoviti krajolik.

U predstavi sudjeluju: Elvia Nacinovih kao Istranka, Ilaria Zanetti u ulozi tršćanske operne pjevačice Caterine Frank, Gualtiero Giorgini kao Zanetti, Maurizio Soldà kao Rodolfo Mihelić te Aleksander Ipavec kao slovenski glazbenik Dušan.

Redatelj je Maurizio Soldà, a kostime je odabrala Manuela Paladin Šabanović. Maurizio Soldà rođen je u Trstu 1951, a karijeru počinje 80-ih godina. Sudjelovao je u mnogim kazališnim suvremenim predstavama, bilo kao glumac, redatelj ili pisac. Mnogi su njegovi radovi vezani uz dječje kazalište. Glumio je i u različitim filmskim projektima.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže