Povežite se s nama


Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske povodom Međunarodnog dana nestalih osoba ovog je tjedna na Korzu u Rijeci, na preventivnom info-punktu građane informirao o najčešćim razlozima nastanka osoba, prijavi nestanka osobe te  postupanju policije u ovim slučajevima.

Međunarodni dan nestalih osoba ujedno je dan kada se iznova prisjećamo svih nestalih osoba čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Tim povodom policijski službenik Dario Tonković, uz spomenute informacije građane je uputio i kako mogu pomoći u traganju za nestalim osobama, pri čemu im je podijelio 40-ak brošura Nacionalne evidencije nestalih osoba (Brošura NENO ).

U razgovoru s građanima posebno je naglasio kako je radi što uspješnijeg traganja za osobom njen nestanak potrebno što prije prijaviti policiji. Nestanak osobe može prijaviti svatko tko opravdano sumnja da se nekoj osobi nešto dogodilo ili je iz drugih razloga zabrinut za život i zdravlje osobe.

Nakon prijave nestanka policija žurno postupa, a načini traganja ovisi o težini i složenosti svakog pojedinog slučaja.

Valja podsjetiti kako traganje policije za nestalom osobom nije vremenski  određeno te ono traje sve dok postoji i najmanji trag, odnosno do pronalaska osobe.

Trenutno se na području Policijske uprave primorsko – goranske traga za 86 osoba. od kojih je većina iz ranijih razdoblja, a najstariji nestanak osobe je s početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tijekom 2016. godine policiji je prijavljen nestanak 59 punoljetnih i 97 maloljetnih osoba, od kojih se većina samoinicijativno vratila svojim domovima ili ih je policija pronašla.

Profili svih nestalih osoba prijavljenih policiji mogu se pronaći u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, na ovoj poveznici http://www.nestali.hr/. Isto tako, svaki građanin ukoliko posjeduje informaciju korisnu u traganju za nestalom osobom može ispuniti obrazac koji je uz profil svake pojedine nestale osobe ili se sa svojim saznanjima policiji može obratiti osobno, dolaskom u najbližu policijsku postaju, na telefon 192 ili na adresu elektroničke pošte nestali@nestali.hr .