Povežite se s namaU ponedjeljak, 23. svibnja, u Rijeku stiže nositelj ovogodišnje kruzing sezone, Thomson Celebration. Prošle godine stizao je Thomson Majesty, a ove ga mijenja Thomson Celebration. U Rijeku će dolaziti otprilike svakih mjesec dana, zaključno sa 10. listopada kada će biti u društvu još jednog kruzera. Tada treba stići i Sagga Saphire, što će biti po prvi put da su u Rijeci dva kruzera istovremeno.

Thomson Celebration (tada Noordam) izgrađen je 1984. godine u francuskom brodogradilištu Alstom Marine Chantiers De l’Atlantique u Saint-Nazaireu, istom onom brodogradilištu iz kojeg je ponikao i trenutno najveći kruzer na svijetu Harmony Of The Seas, ali tu prestaje svaka sličnost.

Celebration je dug 214 metara, širok 27, a može potegnuti solidnih 21 čvor. Prima do 1254 putnika uz 520 članova posade. Zapravo ga je britanski Thomson Cruises uzeo na dugoročni najam od Holland American Linea (pravi vlasnik broda), isto kao i brata mu, Thomson Spirit.

Thomson Cruises britanska je kruzing kompanija koju drži svjetski poznati turoperater Thomson. Njihov početak seže u 1973. godinu, a već 1976. prekidaju djelatnost zbog porasta cijena goriva. Ponovno se vraćaju 1995. godine i od tada do danas uzimaju 1% svjetskog kruzing tržišta. Nude kstarenja po nižim cijenama, uglavnom po Europi. Nemaju svojih brodova već sve unajmljuju (najnoviji najam Splendour Of The Seas).

U kategoriju unajmljenih spada i Thomson Celebration. Njegova izgradnja stajala je 160 milijuna dolara, a 2008. i 2014. imao je potpunu obnovu vanjskog i unutarnjeg dijela. Za Thomsona plovi od 2004. godine kada i mijenja ime iz Noordam u Thomson Celebration.

U proteklih 5 godina postao je uzdanica Thomson Cruises flote, a to pokazuje i sve veći broj gostiju koji svoj odmor žele provesti upravo na njemu. Ako se tome pridoda ljubazno i prijateljsko osoblje, ugođaj je potpun. Na svojih 10 paluba brod nudi sve za potpuno uživanje. Vidi se da je stara gradnja jer je većina od njegovih 625 kabina površine 13-16 kvadratnih metara. Luksuznija i skuplja varijanta su apartmani veličine do 27 kvadratnih metara, ali svejedno sadržaja ne nedostaje.

Njegove rute tiču se uglavnom Mediterana, u hladnije doba godine seli na Arapski poluotok.

Rijeka će mu se ove godine naći često na putu (6 dolazaka, otprilike svakih mjesec dana). Prvi dolazak 23. svibnja dio je 8-dnevnog krstarenja Jadranom pod nazivom Jadranska afera. “Afera” počinje i završava u Dubrovniku, a uz Rijeku i Dubrovnik luke ticanja bit će još Koper, Venecija, Korčula, Drač. Ovo je i za Dubrovnik novost. Cijelo ljeto (u prosjeku svakih 7 dana) grad pod Srđem, bit će “home port” za polaske Celebrationa.

U Rijeku će uploviti oko 8 sati ujutro, a predviđeno isplovljavanje oko 16h. Zbog gaza broda od 7.8 metara i gaza putničkog terminala od 6.8 metara prvi dolazak broda bit će na Brajdici. Tako su nam rekli prilikom posjeta Lučkoj upravi.  Za iduće dolaske probat će se postići dogovor sa zapovjednikom pa se možda postave i distanceri uz terminal kako bi brod mogao i tamo pristati, javljaju sa stranice Brodovi u Rijeci.