Povežite se s nama


Na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali su župan Zlatko Komadina izapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac, a bilo je riječi o turističkim rezultatima na području Primorsko-goranske županije, projektu Kamačnik koji će se financirati bespovratnim EU sredstvima, aktivnostima Vatrogasne zajednice PGŽ tijekom protupožarne sezone, kao i drugim aktualnostima.

Prema podacima eVisitora, do 21. kolovoza Kvarner je ostvario porast od 10% u dolascima i noćenjima, a rekorderi su Nijemci s porastom od 25%. Značajnije poraste imali su objekte visoke kvalitete smještaja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i samostalne kuće za odmor.

“Drago mi je da su sve naše mikrodestinacije pokazale porast, posebno Gorski kotar i Rijeka, a bilježi se i oporavak Crikveničko-vinodolske rivijere. Turistički radnici zaslužuju pohvalu. Svjedoci ste da je sezona još u punom jeku, da je niz manifestacija još u tijeku i tako će biti još i u rujnu”, rekao je župan.

Zbog velikih vrućina i broja ljudi povećana je opasnost od požara. Župan Komadina istaknuo je da je tu najvažnija prevencija i pravovremenost. To je ono što karakterizira našu vatrogasnu zajednicu: na vrijeme se nabavlja i zanavlja oprema, a održavaju se redovite edukacije i vježbe te se vrši prevencija, osmatranje i suzbijanje požara u samom začetku.

Župan je izvijestio da je prošli tjedan odobren projekt Kamačnik na kojem surađuju JU Priroda i Grad Vrbovsko. Nakon uređenja Panove staze, došlo je na red uređenje lokaliteta Kamačnik kao zaštićenog dijela prirode, a iznos bespovratnih sredstava EU je 423.750 kuna.

Primorsko-goranska županija uvodi i nekoliko mjera za poticanje poduzetništva. To su help desk za poduzetnike i jače komercijaliziranje inovacija na području PGŽ jer je naša županija najjača i najpoznatija u Hrvatskoj po inovatorima i broju inovacija koje naši građani proizvode.

Zapovjednik Šćulac izvijestio je da je Vatrogasna zajednica PGŽ sudjelovala u gašenju požara u Dalmaciji u 5 navrata, i to u Tučepima, Splitu, Drnišu, Kninu i Zadru. Naših 50 vatrogasaca trenutno pomaže u NP Sjeverni Velebit.

“U našoj županiji po broju požara smo na razini prošle godine, ali smo po broju opožarene površine daleko ispod prosjeka. Zato želimo zahvaliti građanima na pravovremenoj dojavi prema kojoj najbliža vatrogasna postrojba izlazi na mjesto intervencije”, poručio je Šćulac i dodao da je do 1. kolovoza u 2017. godini bilo 391 intervencija na požarima otvorenog prostora i 1075 tehničkih intervencija, poplava, liftova i sličnog.

Ove godine također su nabavljena vozila za DVD Kras, DVD Kraljevicu i DVD Crikvenicu te kombi vozilo za Gomirje.