Povežite se s nama

Mozaik

U Rijeci održan aktraktivan Rimski dan

Objavljeno

na


Rimski dan, u okviru EU projekta „Claustra +“ te u organizaciji Primorsko-goranske županije, privukao je veliki broj posjetitelja. Programi su održani na prostoru Korza, Principija te Koblerovog trga gdje su zainteresirani mogli vidjeti kako je izgledala svakodnevica u antičkom Rimu. Pored robne kuće RI bio je postavljen dekoriran čamac kako bi skrenuo posjetiteljima pozornost da se na tom području nekad nalazilo more.

Za djecu su bile organizirane razne igraonice i radionice poput radionice žongliranja, izrade frula od mrkve, sviranja udaraljki, izrade rimskih pletenica i bojanja lica starorimskom tematikom, a djeca su još mogla zaigrati razne starorimske igre poput preskakanja užeta te križić-kružića.

Koblerov trg je na jedan dan postao izvorna starorimska tržnica, sa prikazom starih zanata te prodajom robova. Publiku su animirali rimski legionari iz grupe „Legio Leonum Valentiniani“ iz Budimpešte koji su prolazili Korzom predvođeni zapovjednikom na konju. Ranko Starac, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, ispričao je sve o antičkoj prošlosti Rijeke zainteresiranima kroz vođene razglede centra grada.

Centralni događaj održan je na Principiju, a obuhvatio je borbe gladijatora, izvođenje rimske glazbe, nastup plesačica s vatrom, dječju predstavu, projekciju filma o ombrambenom sistemu Claustra te besplatnu degustaciju rimske večere.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram